Štrajk srednjih škola u HNK: Sada je vrijeme, poslije izbora se možeš spaliti, džaba ti je

Prvi dan nove školske godine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu krenuo je štrajkom srednjih škola. Štrajkalo se posljednja dva časa obje smjene, a na konferenciji za medije rečeno je da je ponuda Vlade HNK neprihvatljiva. Sindikati su istakli da je sada pravo vrijeme za štrajk jer nakon izbora nikoga neće zanimati.

Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNK koji rade po hrvatskom programu, kazao je da je glavni razlog štrajka nedostatna ponuda Vlade koja je nudila deset posto povećanja plate kroz tri godine, a oni su tražili petnaest posto.

Milić je prezentirao službene statističke podatke koji govore kako je prosječna plata u Federaciji BiH u posljednjih deset godina porasla za više od sto KM.

"Nama Vlada nudi 38 KM i to 1. januara 2019. godine, time ne bismo dobili ni polovinu rasta prosječne plate u Federaciji posljednjih deset godina", izjavio je Milić, dodavši da je budžet ovog kantona u posljednjih sedam godina porastao za 44 miliona KM, a da plata uposlenika srednjih škola u tom periodu nije rasla.

Sindikati su kazali i kako žele razgovarati s premijerom kantona, a ne da im se on obraća preko medija.

Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjih škola HNK koje rade po bosankom programu, najavila je eventualne proteste u ponedjeljak.

"Nismo dobili nikakav poziv za pregovore, to je nedopustivo. Ako ne bude poziva iz Vlade do ponedjeljka, idemo u protestnu šetnju, a nećemo se libiti ni generalnog štrajka", najavila je Čomić.

Na pitanje novinara da li se štrajka jer je izborna godina, Josip Milić je odgovorio potvrdno.

"Kada drugo štrajkati nego sada, sada je vrijeme za štrajk. U novembru se možeš spaliti pred Vladom, džaba ti je", slikovito je odgovorio.