Stranim radnicima 12, a domaćim 6 KM satnica u BiH

Radnici

U Bosni i Hercegovini,  strani radnici koji često obavljaju fizičke poslove na gradilištima, navodno koštaju poslodavce mnogo više od domaće radne snage. Prema izjavama građevinaca, plate stranaca znatno premašuju zarade lokalnih radnika, a poslodavci su također dužni osigurati im smještaj i obroke, što dodatno povećava troškove angažmana strane radne snage.

Iako su radnici plaćeni prema zakonskim osnovama, razlike u platama između stranih i domaćih radnika primjetne su, s obzirom na to da stranci često rade duže i imaju osiguran smještaj i hranu. Dok domaći radnici u prosjeku zarađuju oko šest maraka po satu, strani radnici, poput onih iz Turske, dobivaju gotovo dvostruko veće dnevnice.

Ekonomski analitičari ističu da su visoki troškovi poslodavca u BiH, uključujući i visoka poreska opterećenja, ograničavajući faktor u isplativosti zapošljavanja domaće radne snage. Poreska opterećenja u Republici Srpskoj iznose čak 64 posto zarade, što poslodavce navodi da angažuju jeftiniju stranu radnu snagu.

Strani radnici, često imaju džeparac i plaćen smještaj i hranu, dok se veći dio njihove zarade šalje u matičnu zemlju. Ovo stanje potiče raspravu o pravednosti sistema, s obzirom na to da domaći radnici suočavaju s visokim poreskim opterećenjem i ograničenjima u stvaranju ušteda.

Uvoz radne snage postaje sve značajniji kako bi se nadomjestio nedostatak domaćih radnika, posebno u građevinskom sektoru. Godišnje kvote za zapošljavanje stranaca u BiH sve su veće, što ukazuje na kontinuiranu potražnju za jeftinijom radnom snagom iz inozemstva.

Razlike u platama i troškovima angažmana između domaće i strane radne snage pokreću pitanje održivosti i pravednosti sistema zapošljavanja u Bosni i Hercegovini.