Studenti iz BiH prvo iskustvo stekli u SAD-u: Želimo se vratiti u BiH i osnovati kompaniju

Studenti iz BiH Tarik Rujanac i Ehvan Građanin u proteklom periodu boravili su u Michiganu (SAD) gdje su preko Fondacije Jericho stekli prvo radno iskustvo u tamošnjim kompanijama.

Kako su istakli, bili su prijatno iznenađeni toplim prijemom tamošnjih poslodavaca, mogućnostima koje su im se otvorile te su naglasili da takvu priliku sigurno ne bi mogli dobiti u BiH, gdje je nezaposlenost iznimno velika.

Rujanac je dobio angažman u građevinskoj kompaniji AVB Builders i odmah je bio angažovan na njihovim projektima, uključujući izgradnju jedne bolnice. Bio je to prvi put da je otputovao izvan BiH.

„Mislim da sam shvatio kako američke kompanije rade i kako jedna firma u suštini treba izgledati ako bih se odlučio da osnujem kompaniju u BiH. Želio bih imati svoju firmu u koju bih mogao zaposliti druge Bosance i Hercegovce. Želim osnovati građevinsku kompaniju koja ne bi bila pakao za radnike, jer većina radnika u BiH se na putu do posla osjeća kao da ide u pakao. Radna etika ovdje u SAD-u je nevjerovatna i sve je usmjereno ka efikasnosti. Stvari sa kojima sam se ovdje susreo definitivno ne bih mogao naučiti u BiH gdje nezaposlenost prelazi 50 posto“, naveo je Rujanac koji je dobio i certifikat za korištenje softvera za građevinski menadžment.

Kako je dodao, bio je donekle zabrinut hoće li moći raditi na traženom nivou i ispuniti očekivanja.

„Pokazalo se da nisam imao problema i lako sam se snašao“, kazao je Rujanac.

Naveo je da se posljedice rata i dalje osjećaju u BiH, a stanje na tržištu rada je iznimno loše.

„Poslodavci često nisu raspoloženi i jednostavno se istresaju na radnike kojima nema ko pomoći“, rekao je Rujanac.

Ehvan Građanin također boravi u SAD-u, a kako je naveo, u BiH je svakom mladom čovjeku veoma teško dobiti priliku za dokazivanje.

„Ovo iskustvo koje sam stekao vjerovatno me može svrstati u onih jedan posto koji budu u razmatranju za posao u BiH. Ovdje sam bio okružen ljudima koji posjeduju nevjerovatne i raznolike vještine. Zaista sam mogao mnogo naučiti“, kazao je Građanin koji trenutno radi u IT odjelu kompanije Bronson.

Ukupno šest studenata iz BiH boravit će u SAD-u nešto duže od mjesec, u periodu od 16 jula do 24. augusta kako bi stekli prvo radno iskustvo, prenose američki mediji.

Izvor: