Suđenje zbog zlostavljanja azilanata i izbjeglica u Burbahu u Njemačkoj

Pred pokrajinskim sudom u Sigenu u četvrtak je počeo sudski proces protiv 30 čuvara i zaposlenika jednog prihvatnog centra za izbjeglice i azilante optuženih da su zlostavljali i mučili štićenike doma u Burbahu.

- Optuženi se terete za uspostavljanje vlastite strahovlade u domovima te za zlostavljanje stanara. Već i najmanje prekršaje poput pušenja u zgradi, čuvari su kažnjavali zatvaranjem i zlostavljanjem. Riječ je o očitom primjeru uzimanja pravde u svoje ruke - rekao je viši državni tužilac Kristijan Kuhli (Christian) na početku suđenja, prenose njemački mediji.

Prema optužnici, zaposlenici prihvatnog centra za smještaj izbjeglica, od voditelja centra preko socijalnih radnika pa do čuvara, učestvovalo je od septembra 2014. pa do sredine 2015., u zatvaranju štićenika doma protiv njihove volje, u fizičkom zlostavljanju i drugim oblicima mučenja.

Svi optuženi bili su zaposlenici privatne firme "European Home Care", koja je, po nalogu savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, organizirala smještaj u bivšoj kasarni u gradiću Burbahu na zapadu Njemačke.

Za zlostavljanje javnost je doznala kada su mediji objavili sliku jednog od optuženih zaposlenika, a bio je to bivši policajac, kako premlaćenom azilantu, stanovniku prihvatnog centra, drži čizmu na glavi dok ovaj leži na tlu.

 -To su slike kakve smo dotad poznavali samo iz logora Guantanamo - kaže Kuhli.

Sedmičnik "Der Spiegel" usporedio je te fotografije s onima iz zatvora Abu Graib u Iraku, gdje su američki vojnici mučili i ponižavali iračke zatvorenike.

Izbijanje afere "Burbah" izazvalo je veliki politički skandal te su poduzete mjere pa se osobe koje dolazi u bliski kontakt s izbjeglicama i tražiteljima azila danas temeljitije provjerava.