Sudski vještak otkrio šta je Banožiću spasilo život: "To je možda bilo kobno za vozača kombija"

.
Jednostavno, krivo je procijenio brzinu svog vozila u odnosu na brzinu drugo vozila, naveo je sudski vještak

Mario Banožić, sada već bivši ministar odbrane Hrvatske, danas je skrivio saobraćajnu nesreću u kojem je poginuo 40-godišnji vozač kombija. 

Bull bar, čelični prednji branik koji na terence često stavljaju lovci i koji im služi kao zaštita od naleta na divlje životinje, za lakše probijanje kroz šumu, te vitlo, obično su standardna oprema njihovih vozila.

I upravo je taj bull bar na prednjem dijelu, smatra dipl. ing. Goran Husinec, stalni sudski vještak za cestovni promet, tehniku i procjenu motornih vozila i plovila, spasio život Mariju Banožiću, ali i bio poguban za vozača kombija, piše Jutarnji.hr

- Tek će se očevidom i vještačenjem ustanoviti kako je došlo do nesreće, ali prema onome što sada znamo, ministar Banožić je preticao drugo vozilo, nije se uspio vratiti u svoju traku i izravno se sudario s nailazeći vozilom. Jednostavno, krivo je procijenio brzinu svog vozila u odnosu na brzinu drugo vozila. Ali, ovdje ima puno tragova, imamo zaustavne položaje i ne bi trebalo biti ništa teško za ustanoviti - kaže Husinec.

Kad je riječ o brzini, kaže da ona nije morala biti veća od propisane, ali i to će tek trebati ustanoviti prometno-tehničkim vještačenjem.