fbpx Šuhret Fazlić: Moramo uvažiti mišljenje struke i spriječiti daljnji urbicid Grada Bihaća

Šuhret Fazlić: Moramo uvažiti mišljenje struke i spriječiti daljnji urbicid Grada Bihaća

Home

Šuhret Fazlić: Moramo uvažiti mišljenje struke i spriječiti daljnji urbicid Grada Bihaća


Na inicijativu bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića danas je održan radni sastanak  na kojem su bihaćki arhitekti i projektanti razgovarali o stanju urbanizma grada Bihaća.

Radni sastanak  koji je prvi put orgaziran u gradskoj upravi Bihaća bio je prilika da čelni čovjek grada Bihaća sasluša mišljenje i stavove struke kada je u pitanju urbanizam i nelegalna gradnja u na području grada, sa posebnim akcentom na neplansku gradnju u užem jezgru grada.

Istaknuvši zadovoljstvo održanim sastankom i spremnošću struke da u narednom periodu svoje znanje  stave na raspolaganje u funkciji planskog razvoja grada Bihaća, gradonačelnik Fazlić kazao je da  je arhitektura odraz stanja društva i stoga će u narednom periodu ovoj oblasti posvetiti više pažnje a s ciljem uvođenja reda.

- “Konstatirali smo svi da je evidentno na sceni u proteklom periodu bio urbicid i ubijanje duše ovog grada i stoga sam odlučio da prekinem ovu praksu i da ja ne odlučujem kako će se graditi , već to trebaju odlučivati stručni ljudi i javno mnijenje. Čuo sam danas dosta dobrih prijedloga i uskoro ćemo ponovo  održati sastanak na kojem ćemo neke stvari konkretizirati s ciljem poboljšanja stanja” - kazao je gradonačelnik Fazlić.

Na današnjem sastanku  zaključeno je da je došlo do urbicida u užem dijelu grada koji je u narednom period potrebno ublažiti i sanirati gdje je to moguće, a predloženo je i donošenje planske dugoročne strategije razvoja grada.

- “Ovo je dobar primjer kako se gradske vlasti trebaju odnositi prema društvenim tokovima i raduje činjenica da smo se danas okupili kod gradonačelnika kako bi smo iznijeli svoje sugestije i prijedloge koji će kako smo čuli biti uvaženi . To je prvi korak ka planskom i sistemskom rješavanju problema građenja u Bihaću “ – kazao je Miron Ibrahimpašić, ispred arhitekata. 

 

(Izvor: KABINET GRADONAČELNIKA GRADA BIHAĆA)

Topic
Objavio: Wed, 25/01/2017 - 13:32

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top