Suplementi cinka pomažu u ublažavanju simptoma prehlade i gripe

.
Konzumiranje suplemenata cinka moglo bi pomoći u ublažavanju simptoma prehlade i gripe, pokazalo je novo istraživanje.

 

Ovo je objavljeno u publikaciji British Medical Journala pod nazivom BMJ Open. Cink može pomoći u borbi protiv uobičajenih simptoma infekcija respiratornog sistema kao što su kongestija, kašalj i grlobolja, kao i skratiti trajanje bolesti.

Istraživači s Univerziteta Western Sydney su analizirali 28 kliničkih ispitivanja u kojima je učestvovalo 5.446 odraslih osoba i utvrdili su da uzimanje cinka u vidu oralnog suplementa ili spreja za nos može pomoći osobama koje imaju infekciju respiratornog sistema.

Analizirane su i studije koje su objavljene u 17 engleskih i kineskih istraživačkih baza podataka do kraja augusta 2020. godine. Napomenuli su da se upotreba cinka ne može koristiti kao prevencija koronavirusa.

Prema podacima Nacionalne zdravstvene službe (NHS), cink pomaže tijelu u stvaranju novih ćelija i enzima, zacjeljivanju rana i preradi ugljikohidrata, masti i proteina. Muškarci bi trebali uzimati 9,5 mg cinka dnevno, a žene 7 mg. Neke od namirnica bogatih cinkom su: meso, školjke, sir i hljeb.