Svaki štediša u Austriji godišnje u prosjeku izgubi 700 eura

.

 

Čini se da je “obična” štednja u Austriji sve manje vrijedna. Naime, svaki štediša u Austriji u prosjeku godišnje izgubio oko 700 eura, ukazuje financijski stručnjak Erste banke Thomas Schaufler.

Sve se to događa zbog činjenice da banke ne plaćaju gotovo nikakve kamate na štednju novca, a istovremeno inflacija smanjuje vrijednost novcu.

Kod stope inflacije od sadašnjih 2,8 posto, gubitak samo na osnovu toga je najmanje 6,3 milijardi eura. Nažalost, Austrijanci prihvaćaju da je njihova realna štednja sve manje vrijedna, objašnjava jedan od vodećih financijskih stručnjaka Erste banke Thomas Schaufler.

Istovremeno, Schaufler ukazuje na činjenicu da se u drugim zemljama, na primjer u Finskoj, građani sve više okreću vrijednosnim papirima i tako ulažu svoj novac.

“Ako pođemo od toga da u Austriji u bankama leži oko 385 milijardi eura na štednji bez ikakve kamate, a u Finskoj građanima štednja kroz vrijednosne papire donosi kamatu od sedam posto, to znači da Finci godišnje povećavaju svoju štednju za 17 milijardi eura”, objasnio je Thomas Schaufler.