Sve gora situacija sa stanovima u Njemačkoj: Ljudi masovno odustaju od kupnje

,
U novembru se 49.1 posto kompanija požalilo na manjak narudžbi, što je povećanje u odnosu na njih 48.7 posto u prethodnom mjesecu

 

Situacija u njemačkoj stanogradnji u novembru se pogoršala, s obzirom na to da se sve više kompanija suočava s nedostatkom narudžbi, pokazalo je istraživanje njemačkog instituta za ekonomska istraživanja Ifo. 

U novembru se 49.1 posto kompanija požalilo na manjak narudžbi, što je povećanje u odnosu na njih 48.7 posto u prethodnom mjesecu. Time se njihov udio povećava već osmi mjesec zaredom.

Otkazivanje narudžbi

Brojne kompanije suočavaju se s otkazivanjem narudžbi, na što se u novembru požalilo njih 21.5 posto, približno isti postotak kao i u oktobru, kada ih je bilo 22.2 posto.

Kompanije koje se bave stanogradnjom naveliko gube kupce u uvjetima visokih troškova gradnje i trenutne visine kamatnih stopa. 

 

- Mnogi se projekti jednostavno više ne isplate pod ovim uvjetima i moraju se odgoditi ili otkazati - kaže Klaus Volrabe (Wohlrabe), voditelj istraživanja u Ifo institutu.

Opstanak pojedinih kompanija ugrožen

Nove narudžbe su tako slabe da je nekim kompanijama ugrožen opstanak. Na finansijske teškoće požalilo se njih 11.1 posto, što je za 1.2 postotna boda više nego u oktobru, pokazalo je istraživanje. Poslovno ozračje u novembru dodatno je pogoršano, što se očituje u padu odgovarajućeg indeksa na minus 54.6 bodova, najniži nivo od početka istraživanja 1991. godine.

Raspoloženje među anketiranim kompanija ostaje loše, ocijenio je Volrabe, dodajući da trenutno na vidiku nema poboljšanja.

Najnoviji izvještaji o njemačkoj budžetskoj krizi vjerovatno nisu imala značajan utjecaj na rezultate istraživanja jer je većina odgovora zaprimljena u prvoj polovini novembra, kazali su u institutu. To također znači da još nije jasno kako će na raspoloženje utjecati stečaj austrijskog nekretninskog diva Signa Holdinga.

Foto: X