Švedska u znak podrške daje Ukrajini 5,4 miliona dolara

.
Naša solidarnost i podrška ostaju nepokolebljivi, istakla je ona

Švedska je objavila da će Ukrajini dati 50 miliona švedskih kruna, odnosno 5,4 miliona dolara u pokušaju da podrži "otpornost" zemlje usred tenzija s Rusijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Partnerski fond

U objavi na Twitteru ministrica vanjskih poslova An Linde (Ann) navela je da će novac ići u Partnerski fond za otpornu Ukrajinu, koje su pokrenuli Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Kanada i Švajcarska.

- Naša solidarnost i podrška ostaju nepokolebljivi - istakla je ona.

Objava je uslijedila nakon telefonskog razgovora Linde s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom (Dmytro). Kuleba je na Twitteru objavio da su ove zemlje oduvijek bile "pouzdani prijatelji i partneri".

Vlada zabrinutost da Kremlj planira ofanzivu

- Duboko sam zahvalan na odluci Švedske da doprinese s više od pet miliona dolara Partnerskom fondu za otpornu Ukrajinu. Ovo je vrijedan doprinos stabilnosti Ukrajine u odnosu na destabilizirajuće ruske akcije - rekao je Kuleba.

Ukrajina i Rusija su u sukobu otkako su izbila neprijateljstva u Donbasu 2014. nakon što je Rusija protivzakonito pripojila poluostrvo Krim.

Rusija je nedavno grupisala desetine hiljada vojnika na svojoj granici s Ukrajinom što je izazvalo zabrinutost da Kremlj planira još jednu vojnu ofanzivu protiv svog bivšeg sovjetskog susjeda. Rusija negira da priprema invaziju i tvrdi da su u pitanju redovne vježbe.