Može li kod nas išta normalno: Svi se pripremaju za popis 2021. osim BiH

Još je neizvjesno hoće li se i u našoj zemlji 2021. godine, kao u zemljama Evrope i regiona, održati popis stanovništva.

Nadležni iz državne i entitetske Agencije za statistiku navode da bi inicijator trebalo biti Vijeće ministara.

- Zavisi i od Parlamenta, koji treba odlučiti hoće li podržati zakon. Još ništa nije definirano. Ključna je obnova informacija s entitetskim zavodima za statistiku, sve radi dogovora. Bez dogovora, procedura ne može ići dalje. Ali, moguće je da sve stignemo, jer imamo veliko iskustvo - kazali su nam iz Agencije za statistiku BiH.

No, kako navode stručnjaci, najbitnije je da se izbjegne problem iz 2013. godine, kad Narodna skupština Republike Srpske nije priznala rezultate - piše dnevni avaz.

Amer Osmić, docent na Odsjeku za sociologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, kazao je za “Avaz” da Bosna i Hercegovina trenutno nema tačne podatke, jer je došlo do određenih promjena kako zbog prirodnog, tako i zbog mehaničkog kretanja stanovnika.
 

Ekstremni napori

- Ujedinjeni narodi naveli su u svom izvještaju da je BiH od 2010. do 2019. godine ostala bez skoro 10 posto stanovnika. Mi imamo problem između Agencije za statistiku BiH i Republičkog zavoda za statistiku RS. Značajno se troškovi mogu smanjiti ako se izvrši digitalizacija - kazao je Osmić.

Govoreći o negativnim posljedicama izostanka popisa 2021., Osmić navodi i gubitak komparacije sa zemljama okruženja i Evropskom unijom.

- Osim u komparativnom smislu, u državi ćemo imati posljedice, jer ćemo sve aktivnosti planirati na osnovu postojećih podataka. Strah me da je vrijeme za 2021. isteklo s obzirom na to da u Srbiji i Hrvatskoj pripreme uveliko traju. Realno, treba uložiti ekstremne napore, ali ono što vidim, bit će vrlo teško. Potrebno je osigurati saglasnosti, ali i velika budžetska sredstva - ističe Osmić.

Rezultati iz 2013.

3.531.159 - stanovnika živjelo u BiH 

2.219.220 - stanovnika živjelo u Federaciji BiH 

1.228.423 - stanovnika živjela u entitetu Republika Srpska 

83.516 - stanovnika živjelo u Brčko distriktu 

40 miliona KM - koštao je popis iz 2013.