Švicarska nudi pomoć BiH u suočavanju s ilegalnom migracijom

.
VLADA Švicarske pomoći će vlastima Bosne i Hercegovine u rješavanju problema prouzročenih ilegalnom migracijom, potvrdila je u Sarajevu švicarska ministrica pravosuđa i policije Karin Keller-Sutter.

Ona je tijekom službenog posjeta BiH o ilegalnim migracijama razgovarala s ministrom sigurnosti te zemlje Selmom Cikotićem, a nakon toga novinarima je rekla da je vlada u Bernu svjesna koliko je BiH time pogođena kao tranzitna zemlja, stoga može biti važan partner u rješavanju ovog problema.

 

Švicarska će za sada pomoći osiguravanjem logističke potpore za novi prihvatni centar za ilegalne migrante u selu Lipa kod Bihaća.

 

Na mjestu nekadašnjeg improviziranog šatorskog naselja sada se postavlja kontejnersko naselje u koje bi se moglo smjestiti do 1500 osoba. Tamo još uvijek nije riješen problem opskrbe električnom energijom.

 

"Švicarska će podržati napore BiH, a to uključuje i prihvatni centar Lipa, posebno kada govorimo o električnoj energiji i grijanju, s obzirom na to da dolazi uskoro i zimsko razdoblje", kazala je Keller-Sutter, čija je zemlja među onima u koje kao konačno odredište pokušava doći velik broj ilegalnih migranata koji prolaze zapadnim Balkanom.

U BiH se može smjestiti do 4500 migranata

U prihvatnim centrima koji su do sada izgrađeni u BiH, uglavnom u okolici Sarajeva te Bihaća, može se smjestiti do 4500 ilegalnih migranata, a kad se otvori i kamp u Lipi, taj će se kapacitet povećati na šest tisuća.

 

No i postojeći su kapaciteti tek djelomice popunjeni. Prema podacima kojima raspolažu u misiji Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja upravlja prihvatnim centrima, u njima je sada tek nešto više od 2700 osoba.

 

Veći problem IOM-u, ali i vlastima, predstavlja činjenica da zemljom luta između tisuću i tisuću i pol migranata koji ne žele u prihvatne centre i borave u improviziranim šatorskim naseljima, najčešće uz samu granicu s Hrvatskom, nadajući se da će tako prije uspjeti nastaviti put prema zapadnoj Europi.

 

Ministar sigurnosti BiH Cikotić u četvrtak je ipak ocijenio kako se neće ponoviti prizori poput onih prošle zime, kada su se u toj zemlji stotine migranata smrzavale na snijegu i hladnoći, jer svi koji to žele, mogu dobiti zaklon te hranu i liječničku skrb.