Svinjska gripa odnosi živote u RS, u FBiH potvrđeno 12 slučajeva

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH do jučer su prijavljene 34 osobe oboljele od sezonske gripe, od čega su 22 slučaja bila pozitivna na virus tipa A H3N2, a 12 na virus svinjske gripe (H1N1).

- Od 118 koji su bili na testiranju, 34 je bilo pozitivno na virus tipa A - kazali su nam iz Zavoda, dodajući da im do sada nije prijavljen nijedan smrtni slučaj.

U ZDK je gripa bila kobna kod trogodišnje djevojčice, koja je umrla prošle sedmice.

Nisu vakcinisani

Dok u Federaciji BiH dominira podtip virusa H3N2, u Republici Srpskoj situacija je dosta kompliciranija. Tamo dominira podtip virusa svinjske gripe. Od njega su preminula dva pacijenta, dok kod trećeg smrtnog slučaja koji se veže uz gripu ovaj virus nije izoliran.

- Nijedan od preminulih pacijenata nije bio vakcinisan. U RS je do 14. januara prijavljeno 59 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije. Od testiranih pacijenata, sedam ih je bilo pozitivno na virus svinjske gripe - kažu iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Da gripa uzima danak, tvrde iz svih kantonalnih zavoda za javno zdravstvo u FBiH. U BPK Goražde povećan je broj oboljelih od gripe. No, podaci nisu potpuni, jer se svi oboljeli ne javljaju ljekaru.

- Prijavljuju nam akutne respiratorne bolesti i do sada je prijavljeno 150 pacijenata, od kojih 90 sa simptomima gripe - kazala je Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK .

Krajem novembra prošle godine 250 doza vakcina, namijenjenih rizičnim grupama, distribuirano je u domove zdravlja, a iz Zavoda apeliraju na građane da obrate pažnju na simptome.

Ograničene posjete

- Virus gripe izaziva teže simptome nego obična prehlada. Karakterišu ga povišena temperatura, iznad 39 stepeni, glavobolja, bol u mišićima i opća slabost. Potrebno je odležati i snižavati temperaturu, unositi mnogo tečnosti, izbjegavati okupljanja, a ako temperatura traje duže, javiti se ljekaru. S obzirom na to da već ima pacijenata kod kojih se, kao posljedica gripe, pojavila komplikacija poput upale pluća, Kantonalnoj bolnici Goražde uputili smo i preporuku da se ograniče posjete bolesnicima – istakla je Bičo.

Posjete su jučer obustavljene i u Kliničkom centru u Tuzli.

Antibiotici ne djeluju

I u Velikoj Kladuši ima gripe, ali se ne može govoriti o epidemiji, tvrdi dr. Miodrag Knežević iz Doma zdravlja.

No, problem je s vakcinama, kojih, kao ni u većem dijelu Federacije BiH, više nema, jer je nabavljeno tek 320 doza.

- Kod ovog tipa gripe antibiotici ne djeluju, ne štedi nikoga, bez obzira na dob i spol, može dovesti do ozbiljnih komplikacija te do smrtnog ishoda, naročito kod osoba s povećanim rizikom - ističe dr. Knežević.