Tahir Pervan - Jama Čavkarica je najbrižnije skrivani zločin nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu(VIDEO)

Jj

Jama Čavkarica nedaleko od Bileće je mjesto gdje je u Drugom svjetskom ratu počinjen jedan od najvećih zločina nad pripadnicima bošnjačkog naroda. Na današnji dan, 29. augusta 1941. u nju su bačene stotine Bošnjaka iz Stoca, Bileće, Gacka i drugih hercegovačkih mjesta. Novinar i publicista Tahir Pervan argumentovano procjenjuje da je riječ o 800 žrtava koje su bačene u ovu jamu, a da je još toliko hercegovačkih Bošnjaka - mahom djece i žena - pobijeno na putu do nje.

Tahir Pervan je najzaslužnija osoba za istraživanje i dokumentiranje ovog zločina u čije su zataškavanje jugoslovenske vlasti uložile ogromne napore. Naime, među "ustanicima" koji su krivi za masakr u Čavkarici bilo je i dosta kasnijih komunista koji su zauzimali istaknute pozicije u tadašnjem režimu. Na dokaz o ovom zločinu Pervan je naišao slučajno i otad mu je rad na rasvjetljavanju ovog zločina glavna preokupacija, uprkos svim opstrukcijama u ranijem periodu i odsustvu podrške sistema u ovom sadašnjem.

Brojna saznanja koja je uobličio u knjigu i dokumentarni film o Čavkarici dobio je iz prve ruke od jedine preživjele žrtve ovog zločina - Hadžere Ćatović-Bijedić i njenog spasitelja Đorđa Hromovića. U zanimljivom intervjuu za naš portal uoči obilježavanja sedamdeset devete godišnjice zločina u Čavkarici, Tahir Pervan govori o svjedočenjima koja je prikupio, svojim motivima za istraživanje ove teme, aktivnostima na spašavanju ovog zločina od zaborava, odsustvu sluha kod nadležnih institucija...

 

 

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE