Tjestenina u sosu od putera i bijelog luka

.
Tjestenina u sosu od putera i bijelog luka je jednostavno jelo koje možete spremiti vrlo brzo, a zadovoljit će zahtjeve i onih najprobirljivijih.

Recept koji smo pronašli na blogu Food52.com može biti odličan primjer brzog i jednostavnog jela koje ćete napraviti u tren oka.

Također, ukoliko želite odmaći od standarne i tradicionalne bosanske hrane - pasta u umaku od putera i bijelog luka je odličan izbor.

Na spomenutom blogu navode da je za najbolji sos od bijelog luka potrebno koristiti mnogo više luka nego što mislite. Također, napominju da ne prosipate vodu od kuhanja tjestenine jer će biti potrebna upravo za umak.

Ističu i da je puter "pola sosa" te da ukoliko imate slani puter i dalje može biti iskorišten, ali trebate biti oprezni s dodavanjem soli i začina.

Sastojci:

1 glavica bijelog luka,

so,

400 grama vaše omiljene tjestenine,

1/4 šolje neslanog putera,

sjeckani peršun,

crvena paprika,

biber,

ribani sir

Priprema: Stavite šerpu vode na jaku vatru da proključa. Dok to radi, ogulite i isjeckajte glavicu bijelog luka. Kada voda proključa, obilno posolite i dodajte tjesteninu. Kuhajte prema uputstvu na pakovanju.

U međuvremenu otopite puter u maloj šerpi na srednje jakoj vatri, a zatim dodajte bijeli luk. Pržite, povremeno miješajući, tri do sedam minuta, samo dok ne dobije zlatnu boju. Odmah sipajte u zdjelu za serviranje.

Tjesteninu prebacite na puter s bijelim lukom. Po potrebi promiješajte i dodajte vodu od kuhanja tjesteninu da dobijete svilenkasti umak. Izmiješajte i dodajte začine.