Tramp opet šokira: Kina mora platiti odštetu, virus je došao iz kineskog laboratorija

trump
Pozvao imunologa dr. Antonija Faučija da objasni tačno koliko je informacija znao o poslu koji se obavljao u Vuhanovom Institutu za virologiju

 

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zahtijeva od Kine isplatu deset hiljada milijardi dolara zbog uloge u pandemiji koronavirusa i poziva imunologa dr. Antonija Faučija (Anthony Fauci) da objasni tačno koliko je informacija znao o poslu koji se obavljao u Vuhanovom Institutu za virologiju.

Tramp je ismijao svog savjetnika za pandemiju tvrdeći da je spasio stotine hiljada života odupiranjem Faučijevim smjernicama o svemu, od zatvaranja granica, razvoja vakcina i nošenja maski.

Prirodni put

- Sad će svi, pa i takozvani neprijatelji, početi govoriti da je predsjednik Tramp bio u pravu oko kineskog virusa, koji je došao iz vuhanskog laboratorija. Korespondencija između Faučija i Kine sama za sebe govori preglasno da bi to iko ignorirao. Kina bi trebala platiti 10 biliona dolara Americi i svijetu za smrti i destrukcije koje su prouzročili - rekao je Tramp.

Govorio je više od 3.000 stranica privatnih Faučhijevih e-mailova u periodu od januara do juna 2020. godine koje su dobili The Washington Post, CNN i BuzzFeed News.

Republikanci tvrde kako mailovi dokazuju da je Fauči znao da laboratorij u Vuhanu vrši eksperimente s genetski modificiranim koronavirusima.

Pokazuju, također, kako je bio upozoren na mogućnost "bježanja" virusa iz laboratorija, dok je on sve vrijeme javno insistirao da je pandemija izbila prirodnim putem, prijenosom sa životinje na čovjeka.

Ozbiljni navodi

Doktorica Li-Meng Jan (Yan), koja je bila među prvim ljudima koji su govorili o teoriji o virusu koji je pobjegao iz laboratorija, kazala je nakon objavljenih Faučijevih mailova kako je Covid-19 neograničeno biooružje i kako su kineska vlada i određene strane organizacije, kao i neki naučnici, sve zataškavali.

U intervjuu koji je za "Newsmax" dala u srijedu navečer, Jan je kazala kako je Fauči znao za kineska istraživanja i prije pandemije. Posebno se osvrnula na mail od 1. februara 2020.

Doktor Hju Aučinklos (Hugh Auchincloss) poslao je mail Faučiju u kojem piše kako su izvođeni eksperimenti, ali kako je od tada sve pregledano i odobreno od Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH).

Navode dr. Jan ozbiljno su dosad proučavali vodeći naučnici te su ih kritizirali govoreći da su duboko manjkavi. 

Izvor: