Tramp predložio Makronu: Napusti EU, ponudit ću ti bolji trgovinski sporazum

Američki predsjednik Donald Trump (Tramp) predložio je francuskom kolegi Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) da povuče Francusku iz Evropske unije, u zamjenu za bilateralni trgovinski sporazum, piše britanski Gardijan.

Taj list navodi da je Tramp ponudu, koja je usmjerena da uništi savez Evrope, iznio na sastanku krajem aprila, kada je Makron posjetio Bijelu kuću.

Vašington Post je objavio da je Tramp pitao Makrona -"Zašto ne napustite Evropsku uniju?". Zauzvrat Tramp je kazao da bi SAD mogle ponuditi Francuskoj značajan bilateralni trgovinski sporazum, prenosi Antenam.

Tvrde i da je Tramp obećao da će dati Francuskoj bolje uslove za trgovinu nego što je cijela EU dobila od SAD.

Vašingotn Post je citirao dva evropska zvaničnika kao izvor informacije, dodajući kako prijedlog otkriva "osnovni nedostatak razumijevanja Makronovih stavova i onih ljudi koji su ga izabrali".

Ni Bijela kuća ni Jelisejska palata nisu potvrdile niti komentarisale informaciju, ali, kako Gardijan navodi, ponuda je u skladu s Trampovom širom sumnjom na međunarodne organizacije i ugovore.

Otkako je preuzeo dužnost, Tramp je ispitivao članstvo Amerike u NATO-u, povukao se iz Trans-Pacifičkog partnerstva (TPP), povukao se iz sporazuma o klimatskim promjenama u Parizu i ranije ovog mjeseca povukao je SAD iz Vijeća za ljudska prava UN.

Posljednjih nekoliko sedmica s Kanadom i Meksikom je u teškim razgovorima, u nadi da će ih prisiliti da ponovo pregovaraju o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (Nafta).

Američki predsjednik promovisao je politiku "Amerika na prvom mjestu", insistirajući na tome da strane zemlje - saveznici i protivnici - iskorištavaju SAD.

Dok je nametnuo trgovinske tarife zemljama i EU, rekao je nekim od najbližih saveznika svoje zemlje da bi mogli izgubiti pristup američkim tržištima ako ne smanje tarife na usluge i robu američkih kompanija.

Vašington Post je naveo kako Tramp pokušava da nanese "ogromnu", ali bespotrebnu štetu saveznicma u Evropi.

"Tramp blati EU i NATO od svoje kampanje, ali tempo i zlobnost njegovih napada su se povećali", napisao je kolumnista Vašington Posta.

"Tramp ne vjeruje u nastavak svetosti Evropske unije i NATO-a, kao i predanost Sjedinjenih Američkih Država tim savezima", navodi se.

Dodaje se kako Trampove "namjerne i prekomjerne akcije kojima se potkopavaju i podcjenjuju EU i NATO i odnos SAD prema njima, više ne mogu biti racionalizovani, ili viđeni kao bilo šta drugo nego ono što jesu -" pokušaj neukusnog poništavanja strateške infrastrukture i Amerike i Evrope koja im treba više nego ikad ".