Tri krivična djela i jedna saobraćajna nesreća u Cazinu

asd
Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 20°C, dok je vodostaj Mutnice 70,00 cm.

Policijska stanica Cazin je imala četiri intervencije u protekla 24 sata: tri krivična djela i jedna saobraćajna nesreća. Do ugrožavanja sigurnosti je došlo u Glogovcu, dok je u Tršcu zabilježeno nanošenje TTP-a (težih tjelesnih povreda), a u Ćoralićima do razbojništva. Kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju, na Ćupriji je u sudaru 2 m/v jedno lice lakše povrijeđeno.
 
Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 67 pacijenata, dok je sanitet korišten tri puta.
 
Iz Službe za civilnu zaštitu Grada Cazin podsjećaju da je na snazi Naredba kojom je, između ostalog, obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, dok maske više nisu obavezne na otvorenom, osim u slučajevima kad nije moguće držati distancu.
 
Kada je u pitanju vodosnabdjevanje, iz JKP Vodovod obavještavaju korisnike koji se vodom snabdijevaju sa izvorišta Ljubijankići da je došlo do jačeg zamućenja vode, te da voda nije sigurna za upotrebu niti nakon prokuhavanja. Zbog ekstremno visokih temperatura koje se dešavaju u ovom periodu došlo je do velikog povećanja potrošnje vode, što je dovelo do poteškoća u funkcioniranju vodovodnog sistema. Iz JKP Vodovod apeliraju na korisnike koji trenutno nemaju problema sa vodosnabdjevanjem da vodu koriste racionalno, samo za osnovne potrebe, jer u suprotnom dovode do toga da veliki broj korisnika uopšte nema vodu ili je ima samo u kasnim noćnim satima.
 
Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać-PJD Bihać obavještava kupce da će zbog planiranih radova „Elektroprijenosa“ BiH-TJ Bihać na elektroenergetskim objektima na području Cazina doći do prekida u isporuci električne energije prema slijedećem rasporedu:

Dana 29.06.2021. godine:

– od 07:30 do 16:00 sati za trafopodručja: Bajrići, Begići, Crkvina Brdo, Donji i Gornji Nuhići, Handanagići, Jašaragići, Kaljkovići, Mehmedovići, Miostrah, Podgredina, Stari Grad, Stijena, Vilenjača, Vilenjača-Mehulići, Vilenjača-Ponjanari, Zmajevac.

JKP „Čistoća“ d.o.o. Cazin obavještava korisnike komunalnih usluga da će, zbog visokih temperatura, odvoz komunalnog otpada vršiti u ranijim jutarnjim satima počevši od 06:00 sati.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, na putu Konjic-Jablanica kroz tunel Crnaja tokom dana u funkciji su obje trake. Do 01.07. u noćnim satima (23-04:30 sati) saobraćaj se obustavlja, sa mogućnosti povremenog propuštanja vozila, ukoliko se formiraju duže kolone, dok će od 01.07. u noćnim satima vozila saobraćati naizmjenično, jednom trakom.
 
Zbog radova na mostu na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Na putu Tuzla-Kalesija, zbog radova u tunelu Čaklovići, saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Srebrenik-Orašje (naselje Ćehaje), Doboj-Rudanka, Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica) i Banovići-Živinice.

Zbog visokih dnevnih temperatura preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili večernjim satima, a ukoliko se ipak putuje tokom dana, savjetujemo češće pauze.

Na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.