Trump s Macronom i Trudeauom na samitu G7

Očekuju se teški razgovori s američkim predsjednikom s obzirom na rastuće tenzije između SAD-a i saveznika.

Američki predsednik Donald Trump imaće bilateralne sastanke sa francuskim liderom Emmanuelom Macronom i kanadskim premijerom Justinom Trudeauom tokom samita grupe G7, saopštio je ekonomski savetnik Bele kuće Larry Kudlow.

Samit G7 biće održan 8. i 9. juna u Quebecu, u Kanadi, prenosi Reuters.

S druge strane, razgovore sa Trumpom tokom samita, i to teške, kako je rekla, očekuje i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Jake mjere sigurnosti

Ona je upozorila da članice na samitu G7 u Quebecu ne očekuju laki razgovor s obzirom na rastuće tenzije između SAD-a i njenih saveznika, pošto je Washington uveo carine na uvoz čelika i aluminijuma iz Evropske unije, Kanade i Meksika, najavio povlačenje iz Pariskog klimatskog sporazuma i nuklearnog sporazuma sa Iranom.

"Čini se da imamo ozbiljan problem sa multilateralnim sporazumima ovde, tako da će biti žestokih rasprava", rekla je Merkel na prvoj sednici pitanja i odgovora u nemačkom parlamentu.

Bezbednosne mere biće izuzetno jake, a angažovano je oko 10.000 policajaca i pripadnika vojske, navodi britanska agencija.

Grupa G7 okuplja Kanadu, SAD, Japan, Veliku Britaniju, Italiju, Francusku i Nemačku, a prisustvovaće i predstavnici EU-a.

Izvor: Agencije