Trump preko Twittera zatražio od Erdogana da Turska oslobodi kršćanskog pastora (FOTO)

Američki predsjednik Donald Trump putem svog Twitter profila uputio je poseban zahtjev turskom predsjedniku Redžepu Tajjipu Erdoganu da interevenira u slučaju kršćanskog pastora iz SAD-a, Andrewa Brunsona, koji je uhapšen u Turskoj.

Donald Trump je u svom Twittu označio oficijelni Twitter račun turskog predsjednika i napisao kako postor nedostaje svojoj porodici i kako im je potreban, požalivši se da je pastor već dugo pritvoren.

Pastor Brunson uhapšen je u Turskoj 2016. godine, pod sumnjom da je povezan sa „paralelnim strukturama“, kako u Turskoj nazivaju pristalice Fethullaha Gulena.

Brunsonov slučaj postao je značajan predmet u američko-turskim odnosima.

Američki predsjednik je tokom susreta sa Erdoganom  2017. godine, tražio njegovo puštanje, a zahtjev je ponovio prilikom njihovog susreta na margini sjednice Generalne skupštine UN-a iste godine.

twi

Turski predsjednik je kritizirao ovaj američki zahtjev za puštanjem Brunsona u situaciji kada Sjedinjene Države odbijaju da Turskoj izruče Fethullaha Gulena, kojeg vlasti u Ankari smatraju odgovornim za organiziranje propalog puča 2016.

Tokom jednog govora 2017. godine, turski predsjednik je kazao: „Sjedinjene Države traže od nas da im predamo svećenika Brunsona. Kod njih se, također, nalazi jedan svećenik kojeg mi tražimo i ja Amerikancima govorim: ‘Predajte nam ga da mu sudimo.’“

Glasnogovornica Bijele kuće u ranijim izjavama je opovrgla mogućnost razmjene Gulena za Brunsona.

Prema napisima nekih medija, razlog zbog kojeg Sjedinjene Države tako uporno insistiraju da Turska pusti Brunsona je to što je dotični pastor dio obavještajne strukture Sjedinjenih Država koji je u Turskoj boravio radi obavljanja špijunskih, a ne pastoralnih dužnosti.