Turistička 2021. godina: Turistički radnici zabrinuti, nadaju se boljim trendovima i učinku sezone

asd
Pandemija koronavirusa odrazila se na sve sfere ljudskog djelovanja. Između ostalog najviše su to osjetili turistički radnici u cijeloj BiH, pa tako i u USK-u. Iako su pripreme za predstojeću turtističu sezonu uveliko počele, još uvijek je rano govoriti o tome da li će ona biti uspješna ili ne..

Nesigurnost turističkih radnika nastavlja se iz krizne 2020-e u 2021. godinu, a šta mogu očekivati turističke agencije, hoteli, odmarališta ali i turisti, još uvijek se ne zna. Ono što je sigurno jest da će glavni kriterij biti epidemiološka situacija.

S tim u vezi Adna Ćoralić, menadžerica jednog od hotela u Bihaću smatra da trenutna situacija oko viza, otvaranja granica, te svi evidentni problemi stvaraju takve uslove da se ne može predvidjeti ništa sigurno. Kako navodi, radi se dan za danom, bez prognoza u pogledu same sezone.

Emir Mujadžić, jedan je od uspješnijih privrednika iz USK-a. Svoje proizvodne kapacitete godinama je povećavao, a za skoro 25. godina poslovanja proširio je svoju paletu proizvoda. Krunu svog rada vidio je, kaže, u turizmu. Ne znajući kakva će nas situacija zadesiti izgradio je dva turistička objekta. Kako i sam kaže, tu nije kraj priče jer nedostaje gostiju, što samo po sebi govori ne samo o sadašnjosti već i vremenu ispred. Dodaje da pored epidemiološke situacije koja je sektor turizma bacila na koljena, dodatni problem predstavlja i migrantska kriza u gradu Bihaću. U svemu tome negativan imidž daje i migrantska kriza svojom refleksijom na ovaj dio BiH.

Situacija izazvana koronavirusom navela je građane da posjete razne destinacije u BiH za koje mnogi prethodno nisu ni znali. Tako je Bihać, zahvaljujući dobroj organizaciji Turističke zajednice turistima nastojao pružiti kvalitetnu ponudu, a ove godine planiraju realizirati niz manifestacija i kulturno-zabavnih dešavanja, s ciljem da na što bolji način promovišu grad Bihać i rijeku Unu. Armin Amidžić, direktor Turističke zajednice Grada Bihaća kaže između ostalog kako je i ove godine planirano mnogo društvenih događaja i sadržaja, važnih za turizam, kako iz područja kulture, tako i muzike, sporta i filma.

I sami građani USK-a smatraju da se treba što više raditi na promociji domaćeg turizma i poboljšanju postojećih ponuda. Kako su kazali u anketi, nadaju se boljim vremenima.

Prema predviđanima turističkih zajednica u BiH, ova sezona će biti bolja od prethodne. Tvrde da bi bilo dobro da svi budu pripremljeni na različite scenarije, kako bi u slučaju zatvaranja ili otvaranja novih tržišta, mogli odmah reagovati i na taj način negativno poslovanje svesti na minimum.