Turska ambasada u BiH: Pad lire već oslabljen zahvaljujući efikasnim mjerama

(Patria) - Prema pisanju BBC-a od 9. augusta, turska lira je zabilježila pad za 30 posto a berza za 17 posto. To su neki od bh. ekonomskih analitičara ocijenili kao potencijalnu opasnost ne samo za evropske banke, već indirektno i za ekonomiju Bosne i Hercegovine.

S druge strane, iz Centralne banke Bosne i Hercegovine trenutno ne vide razloge za zabrinutost u BiH zbog pada turske lire.

Iz Ambasade Turske u BiH su istakli da nadležni organi Turske čine sve kako bi se ekonomska situacija u toj zemlji što prije stabilizirala:

„Kao rezultat intenzivnih napada na ekonomiju kojima je naša zemlja bila izložena, u posljednjih nekoliko dana zabilježen je pad vrijednosti nacionalne valute turske lire. U skladu s time, nadležni organi poduzeli su određene mjere kako bi suzbili utjecaj pomenutih. Zapravo, primjećuje se da je utjecaj napada na snažnu ekonomiju naše zemlje koja počiva na čvrstim temeljima, već oslabljen zahvaljujući efikasnim mjerama koje su stupile na snagu odmah nakon istih. Nadležni organi i dalje sprovode neophodne aktivnosti kako bi omogućili da se situacija normalizuje u što kraćem roku“, rečeno je agenciji Patria iz Ambasade Turske u Sarajevu.

“Turska će sa svojom snažnom ekonomijom nastaviti da bude garant stabilnosti i prosperiteta kako u regiji tako i izvan nje. Naša zemlja će odlučno, kao i dosad, nastaviti davati doprinos razvoju Bosne i Hercegovine”, istakli su iz Ambasade.