Erdogan u Johannesburgu: Turska će odlučno nastaviti borbu za pravo i pravdu

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju predstavnicima muslimanske zajednice u Johannesburgu istakao kako su terorističke organizacije FETO i PKK "gnijezda zla" koje, kako je kazao, izvode napade na sopstvenu braću u Turskoj

JOHANNESBURG (AA) - Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju predstavnicima muslimanske zajednice u Johannesburgu istakao da su trenutno najveći problemi muslimana terorizam i tenzije zasnovane na sektaštvu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Terorizam i tenzije zasnovane na sektaštvu su najveći problem koji iznutra troši energiju muslimana, baš poput sišućnog crva koji uništava ogromno stablo", rekao je Erdogan, dodajući kako je teroristička organizacija Al-Qaeda muslimanima nanijela veliku štetu.

"Al-Qaeda nije uradila ništa osim što je prolila muslimansku krv", kazao je turski predsjednik koji boravi u Južnoafričkoj Republici povodom 10. Samita država članica BRICS-a.

Upozorio je i kako su terorističke organizacije FETO i PKK "gnijezda zla" koje, kako je kazao, izvode napade na sopstvenu braću u Turskoj.

Članove terorističke organizacije FETO, koji su 15. jula 2016. godine, pokušali izvesti puč u Turskoj nazvao "uniformisanim teroristima koji su prodali duše".

"Uniformisani teroristi prodanih duša su oni što su u noći 15. jula pucali u naš narod i što šarlatana koji se sada nalazi u Americi vide kao svoga Mehdija", kazao je Erdogan, dodajući kako je FETO veoma prisutan i u Južnoafričkoj Republici.

"Svjesni smo da FETO u Južnoafričkoj Republici pokušava pridobiti muslimane, posebno putem obrazovnih ustanova", istakao je Erdogan.

"Neprijatelji islama su kontrolisali FETO koji je koristio metode kao što su obrazovanje, donacije i dijalog kako bi se infiltrirali, punih 40 godina", rekao je predsjednik Turske.

Na kraju je naglasio da će se Republika Turska i dalje nastaviti boriti za pravdu u svijetu.

"Mi smo uz Afrikance, Palestince, Bosance, Sirijce, Arakance i Turkestance", kazao je Erdogan, kritikujući i djelovanje pet zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

"Svijet je veći od pet (država), nastavit ćemo odlučno našu borbu za pravo i pravdu, što je postao naš simbol", rekao je turski predsjednik.