Turska: Ovlasti premijera i vlade prebačene na Erdogana

Turska je u srijedu objavila dekret kojim se prebacuju neke ovlasti na predsjednika države, u skladu s prelaskom na izvršni predsjednički sistem koji je rezultirao prošlomjesečnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Dekret, objavljen u službenom listu, uvodi promjene u zakonima koji datiraju od 1924. do 2017. godine, prebacujući ovlasti premijera i vlade na ured predsjednika.

Na referendumu prošle godine Turci su tijesnom većinom glasali za prelazak na sistem izvršnog predsjedništva. Ta politička promjena utkana je u trijumf predsjednika Tayyipa Erdogana na izborima održanim 24. juna.

Ured premijera bit će ukinut, a Erdogan će biti u stanju da formira vladu i regulira rad ministarstava bez parlamentarnog odobrenja. 

Vlada je objavljivala dekrete zaobilazeći parlament otkako je uvedeno vanredno stanje nakon propalog pokušaja vojnog udara u 2016. Erdogan je obećao ukinuti vanredno stanje nakon izbora. 

Promjene navedene u posljednjem dekretu stupit će na snagu kada Erdogan položi zakletvu 8. ili 9. jula, prenosi agencija Reuters.