Turska poručila Vijeću Evrope da "gleda svoja posla"

Turska je poručila vodećem evropskom tijelu za ljudska prava da "gleda svoja posla" nakon što je u utorak izrazilo zabrinutost oko slobode i poštenja turskih prijevremenih izbora i preporučilo je da oni budu odgođeni.

Predsjednik Tayyip Erdogan prošle je sedmice objavio parlamentarne i predsjedničke izbore za 24. juni, tvrdeći da je Turskoj potreban brzi prelaz na sistem izvršnog predsjedništva koji je tjesno usvojen na referendumu u prošloj godini.

Nadzorna komisija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) saopćila je da je legitimitet izbora doveden u piranje nakon što je Turska produžila vanredno stanje uvedeno nakon propalog pokušaja vojnog udara sredinom 2016. i uvođenja novog izbornog sistema prošlog mjeseca. 

Komisija je također izrazila zabrinutost onim što smatra mogućim prisustvom policijskih snaga na glasačkim mjestima, "što bi moglo biti faktor odvraćanja glasača".

"Svi ti faktori zajednički predstavljaju ozbiljan izazov demokratskoj prirodi izbora", saopćila je komisija, pozivajući turske vlasti da odgode izbore.

Turski premijer Binali Yildrim, čija će funkcija prestati da postoji kada novi predsjednički sistem stupi na snagu nakon izbora, odbacio je te primjedbe, rekavši da je Turska održala "stotine transparentnih, demokratskih izbora, s odzivom višim od 85 posto". 

"Vijeće Evrope trebalo bi gledati svoja posla. Ono neće održati izbore, Turska će ih održati", izjavio je on novinarima tokom posjete Španiji.

Ti komentari podsjetnik su na napetosti oko prošlogodišnjeg referenduma u Turskoj o novim predsjedničkim ovlastima, kada su neke evropske zemlje spriječile turske političare da održavaju predizborne mitinge na njihovim teritorijama i izrazile su brige da bi to moglo približiti Tursku autoritarnoj vladavini.

Vladin portparol Bekir Bozdag također je kritikovao saopćenje Vijeća Evrope, nazivajući ga neprihavitljivim i "očiglednom intervencijom u turske unutrašnje stvari".

Optužio je komisiju za dvostruke standarde što traži odgodu jer su prošlogodišnji francuski predsjednički izbori održani pod vanrednim stranjem uvedenim nakon pariških napada u 2015.

Erdogan je danas izjavio da planira održati predizborni miting u evropskom gradu narednog mjeseca, uprkos novim najavama iz Njemačke i Austrije da će spriječiti takav potez.

Uoči prošlogodišnjeg referenduma, njegovi ministri putovali su u zemlje sa značajnim turskim zajednicama, među kojima su Holandija i Njemačka, ali su ih njihove vlasti spriječile da tamo provode predizbornu kampanju, pozivajući se na sigurnosne brige. 

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji predvodi desničarsku koaliciju koja se protivi turskom pridruženju EU, izjavio je prošle sedmice da će Erdoganu biti zabranjeno da "pokuša da iskoristi" turske zajednice u evropskim zemljama.

Njemačka, koja ima oko tri miliona građana turskog porijekla, tvrdi da neće dopustiti stranim političarima da vrše predizborne kampanje na njemačkom tlu.

"Naš stav je jasan, u tromjesečnom periodu uoči izbora u stranoj zemlji, nikakva predizborna kampanja neće se odvijati u Njemačkoj", izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas novinarima u kanadskom gradu Torontu, prenosi Reuters.