Turska protiv podjele Sirije, poziva na suzdržanost u Manbiju

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da se Turska protivi podjeli Sirije nakon što su sirijske snage ušle u grad Manbij na sjeveru zemlje. 

Rekao je i da "posao Turske u Siriji završava kad sve terorističke organizacije budu napustile tu zemlju".

Govoreći o situaciji u Manbiju na sjeveru Sirije, dodao je da je više riječ o svojevrsnoj "psihološkoj akciji".

Rekao je i da će delegacija Turske, predvođena ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, sutra boraviti u Moskvi, gdje će biti održani razgovori o Siriji. Najavio je nove razgovore o Siriji i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ministarstvo odbrane Turske upozorilo je sve strane u sirijskom gradu Manbiju da se suzdrže od provokatorskih aktivnosti i retorike koje bi regiju mogle dovesti u još nestabilniju poziciju.

Ministarstvo je izdalo saopćenje u vezi s događanjima u sirijskom gradu Manbiju, u kojem su istaknuta određena upozorenja. 

Naglašeno je, između ostalog, da se kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) nemaju "pravo oglašavati u ime stanovništva te regije, niti imaju pravo i ovlasti pozivati neke druge elemente".

Sirijska vojska ušla u Manbij

Sirijska vojska ušla je u strateški grad Manbij, objavili su državni mediji, nakon što je glavna kurdska oružana grupa pozvala vladine snage da se angažiraju na sjeveru i pomognu u suprotstavljanju mogućoj turskoj ofanzivi. 

Sirijska agencija Sana objavila je da je sirijska vojska podigla zastavu te države u Manbiju u petak. 

SAD podržava YPG, koji kontrolira to područje, a koji se borio protiv grupe Islamska država Irak i Levant. Međutim, Ankara YPG smatra terorističkom organizacijom.

Vlasti Turske i Sjedinjenih Američkih Država početkom juna postigle su dogovor o povlačenju kurdskih snaga i uspostavi lokalne uprave u Manbiju.

Nakon dogovora, turske i američke snage provodile su koordinirana patroliranja.

Međutim, američki predsjednik Donald Trump nedavno je najavio da povlači američke vojnike iz Sirije. 

Nije još jasno jesu li se vojnici povukli iz tog područja ili su ostali u njemu. Američka koalicija još se nije oglasila, kao ni zvanična Ankara.

Podrška Rusije

Assadova vlada saopćila je da pozdravlja potez kurdske grupe da se vrati pod okrilje države. Međutim, vladini zvaničnici rekli su da neće razmatrati autonomiju tog područja, što je glavni zahtjev Kurda.

Rusija je pozdravila ulazak sirijske vojske u Manbij.

"Naravno, ovo će pomoći u stabilizaciji situacije. Proširenje zone pod kontrolom vladinih snaga bez sumnje je pozitivan trend", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.