Turski brod s opasnim teretom tone kod otoka Jabuke

Kod otoka Jabuke tone turski teretni brod Haksa, na kojem se rano jutros dogodila havarija nakon prodora mora u prostor strojarnice.

KOD otoka Jabuke tone turski teretni brod Haksa, na kojem se rano jutros dogodila havarija nakon prodora mora u prostor strojarnice. Brod  prevozi 3000 metričnih tona sinter magnezita, materijala koji se koristi u proizvodnji vatrostalnih materijala, a dodatnu opasnost predstavlja pogonsko gorivo i mazivo, kojeg u brodskim spremnicima ima oko 70 tona.

RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Prva informacija o havariji na brodu Haksa zaprimljena je u 4.16 ujutro Posada je zatražila pomoć i dojavila o prodoru mora u potpaljublje teretnog broda dužine 85 metara s 13 članova posade (11 državljana Turske i dva državljana Indije), koji plovi pod zastavom Turske.

Odmah je pokrenuta spasilačka akcija u koordinaciji hrvatske i talijanske središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, kojom je posada evakuirana i nitko nije ozlijeđen, a trenutno nije uočeno onečišćenje mora. Evakuirani članovi posade su na putu prema Splitu, ali zapovjednik broda je s još četiri člana posade odlučio ostati na brodu dok god to bude moguće.

U pomoć priskočio talijanski tanker

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priopćilo je kako su prvu informaciju o havariji na brodu Haksa u 4.16 ujutro zaprimili službenici Središta za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTMIS Split).

U 4.25 u MRCC Rijeka zaprimili su poziv pogibelji s turskog broda, slijedom čega su putem obalnih radio-postaja započeli emitiranje obavijesti o havariji svim sudionicima u pomorskom prometu. Potom je pokrenuta koordinirana spasilačka akcija u suradnji s MRCC u Italiji, jer je pozicija havariranog broda u arhipelagu otoka Jabuka, konkretno u Jabučkoj kotlini, u području koje dijelom izlazi iz obuhvata hrvatskog teritorijalnog mora.

 

Budući da je motorni tanker Valcadore pod talijanskom zastavom u trenutku nesreće plovio na oko četiri nautičke milje od pozicije havarije, MRCC Rijeka je isti preusmjerila u spasilačku akciju, a na tu je poziciju doplovio u 5.10.

U međuvremenu su iz MRCC Rijeka u spasilačku akciju angažirali splitsku Lučku kapetaniju i Pomorsku policiju, čije posade su odmah isplovile prema poziciji havarije. Središnjica je u akciju uključila i remorkere tvrtke Brodospas, a o svemu je obaviještena i Obalna straža RH, čiji brodovi su stavljeni u pripravnost. Također, MRCC Rijeka je u komunikaciji s MRCC Rim u akciju angažirala i dva talijanska remorkera koji plove prema poziciji nesreće.


Foto: MRCC

Posada evakuirana, zapovjednik ostao na tonućem brodu dok god to bude moguće

Zapovjednici Valcadorea i Hakse su u koordinaciji s MRCC Rijeka postupak evakuacije posade započeli u 06.05, s tim da je zapovjednik turskog teretnog broda odlučio ostati s još četiri člana posade na tonućem brodu, dok god to bude moguće.

Na poziciji havarije trenutno nije uočeno onečišćenje mora, no budući da turski brod prevozi 3000 metričnih tona sinter magnezita, a u brodskim spremnicima sadržava oko 70 tona pogonskoga goriva i maziva, nadležna Uprava sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture pokrenula je sve protokole u cilju sprječavanja i saniranja eventualnog onečišćenja mora na poziciji ove pomorske nesreće, stoji u priopćenju.