Tužilaštvo BiH o hapšenju Atifa Dudakovića i ostalih

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA-e na području USK-a i drugih gradova, lišili su slobode Atifa Dudakovića, nekadašnjeg zapovjednika Petog korpusa Armije R BiH.

Osim njega, uhapšeno je još 11  dužnosnika i pripadnika Petog korpusa Armije R BiH.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a osumnjičeni Atif Dudaković i za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, tokom koje je saslušano je više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba.

Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine.  

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, na dalje postupanje.