Twitter priča: Zašto ubistvo palestinske medicinske sestre nije ratni zločin

Razan al-Najjar ubijena je dok je, sa rukama u zraku i u odjeći medicinskih sestara, pokušavala pomoći ranjeniku u Gazi.

Hiljada Palestinaca u subotu je prisustvovalo ukopu 21-godišnje palestinske medicinske sestre Razan al-Najjar koju su izraelske oružane snage ubile u petak dok je pokušavala pomoći ranjenom učesniku mirovnih demonstracija.

Njena smrt i izostanak reakcija uzburkala je javnost na društvenim mrežama, gdje su mnogi svoje profilne fotografije zamijeniti fotografijom ubijene, te gdje se mnogi pitaju - zašto ovo ubistvo nije ratni zločin?

Podsjeća se kako je ovu djevojku, ukopanu u Gazi "namjerno na smrt pogodio izraelski snajperista dok je bila u svome bijelom prsluku i sa uzdignutim rukama".

"Koji dio ovog ratnog zločina naša politička klada i njihovi potčinjeni mediji ne razumiju", pita se George Galloway.

"Ako i dalje budemo šutjeli, ništa se neće promijeniti. Ako progovorimo i odbacimo ovo nečovještvo, nešto hoće [se promijeniti]", navodi korisnik Twittera Dreamtrip, uz objavu crno-bijele fotografije ubijene Palestinke.

Korisnik @Syroid_Hawk podsjeća kako je od početka serije protesta petkom od 30. marta i početka Velikog marša povratka, ubijeno 123 Palestinaca, a 13.000 je povrijeđeno. "Među mučenicima je 13 djece, dva medicinska radnika i dva novinara", a na fotografiji se navodi kako je "kritiziranje izraelskih ratnih zločina antisemitizam".

Ispod dvije fotografije gdje se na jednoj vidi al-Najjar, a na drugoj natpis "Jabuka je pala na tlo i Newton je otkrio gravitaciju. Hiljade Palestinaca pada i niko još nije otkrio čovječnost", Britanac Mahbub Alam piše:

"Ako možete podići ruku protiv nepravde, borite se. Ako ne možete, onda je odbacite. Ako i to ne možete, kunite je u svome srcu. Ako ništa od ovoga ne možete uraditi za #RazanNajjar onda ste već mrtvi."

"Šta god činite, vratit će vam se... Možda u nekom drugom životu."

Jučer je također objavljen jedan potresan tweet:

"Bila je kćerka, sestra, supruga, majka, medicinska sestra, prijatelj i heroj. #RazanNajjar je smaknuo izraelski snajperista dok je pokušavala spasiti živote, njena mala beba je ne zna, ali će ostatak svijeta znati! Nećemo zaboraviti njenu priču. Nek' je Allah uvede u najviši nivo dženneta (raj)."