U Austriji u ovoj branši nedostaje radnika, plate su sjajne, preko 2000 neto

Austrija

Autobusnoj industriji nedostaje kvalificirano osoblje. Na stručnoj konferenciji u Spielbergu ovoga tjedna središnja tema bila je nestašica vozača autobusa. I autobuske tvrtke i javni prijevoz očajnički traže osoblje.

Dok je ranije Graz Linien primao i do 2000 kandidata godišnje, sada ih je tek nekoliko stotina. Priča se i da bi privatni autobusni prijevoznici mogli odmah zaposliti oko 150 vozača.

Svakome tko odabere autobusnu industriju ponudit će se sigurna karijera, kaže Horst Schachner, predsjednik radničkog vijeća Holdinga Graz: „Kada pogledam sve oko sebe što radimo za opće uvjete naših ljudi. Ako normalno odradite svoje sate, počet ćete zarađivati ​​između 2150 i 2350 eura neto.

Povećanje plaća od 2024. godine po kolektivnom ugovoru

Dogovorno je povećanje KV plaća i naknada vozačima autobusa u privatnom sekotru – od 1. siječnja. 2024. – za 8,7 posto, a vozačima taksija i rent-a-cara za 10,3 posto, ističe Sindikat Vida u priopćenju. Rastu i minimalne plaće u oba sektora.

“Osim kompenzacije za inflaciju, u pregovorima su u oba sektora postignuti realni porasti plaća i jačanje kupovne moći”, kaže Markus Petritsch, predsjednik odjela za ceste u sindikatu vida.

“Nova KV minimalna plaća za vozače autobusa u privatnom sektoru iznosi 2773 eura bruto mjesečno. Ovo je prvi dobar lijek protiv nedostatka osoblja i čini industriju ponovno privlačnijom za mlade stručnjake, koji rasterećuju stalnu radnu snagu prekomjernog prekovremenog rada”, kaže Claudia Mairhofer , voditeljica pregovaračkih timova Bus KV iz sindikata vida.