U Bihaću članovi ‘Biznis kluba’ diskutirali o aspektima industrijske proizvodnje i investicijama

.
U Bihaću je održan jedan u nizu tematskih sastanaka ‘Biznis kluba’ Grada Bihaća. Nakon što se tokom prethodnih sastanaka razgovaralo o trenutnim i skorim investicijama u Bihaću te o razvoju turizma, ovaj put tema je bila ‘Industrijska proizvodnja'…

Raznovrsnost tema koje su obuhvatile sve aspekte industrijske proizvodnje, od strategije razvoja do tehnoloških inovacija, bile su u u fokusu i sadržaju diskusija. Razgovaralo se također i o postojećoj infrastrukturi, prije svega onoj transportnoj. Govorilo se i o bescarinskoj zoni, u okviru koje bi izvozno orijentirani proizvođači, bez plaćanja PDV-a na sirovine i materijale, mogli biti konkurentniji na stranim tržištima.

Procjene stručnjaka govore da je ovakav oblik ekonomskog organiziranja dobar orijentir i putokaz za budućnost koji može privući nove investicije. Mnogi od njih očekuju i konkretnu pomoć od strane jedinice lokalne samouprave jer bi takvo partnerstvo bilo od obostrane koristi i interesa.

Ovdašnji proizvođači, trenutno mogu koristiti samo cestovnu infrastrukturu, koja je u jako lošem stanju, pa se govorilo o izgradnji brzih cesta. Razmijenjena su i mišljenja o potrebi sagledavanja onog što Bihać može ponuditi ali i koji su njegovi nedostaci. Važno je u svemu tome dodatno animirati domaće i strane investitore.