U Bihaću održan okrugli sto o temi ¨Mediji i migracijske politike¨

Okrugli sto

Danas je u Bihaću održan okrugli sto o temi ¨Mediji i migracijske politike¨ u organizaciji Društva novinara Bosne i Hercegovine, obzirom da je Unsko-sanski kanton podnio najveći teret migrantske krize.

Okruglom stolu je prisustvovao veliki broj novinara kao i najviši zvaničnici USK koji su se aktivno uključili u diskusiju.

Učesnici su se uglavnom osvrnuli na migrantsku krizu i postupanja nadležnih institucija države BiH i kantona, kao i na iskustva koja su stečena u periodu aktivnog angažmana na prihvatu i smještaju migrantske populacije, a kao nezaobilazni dio govorilo se i o sigurnosnoj situaciji i sigurnosnim procjenama na osnovu kojih su se donosile određene mjere i radnje u postupanju organizacija i institucija.

Opći je zaključak da se državni organi nisu snašli u sistemu koordinacije i pružanja pomoći kantonalnim organima kako bi se na najbolji način odgovorilo na migrantska kretanja i stavljanje cjelokupne situacije u kontrolisane okvire.

Također, jedna od tema je bio i o govor mržnje koji je uveliko prisutan kako u medijskom tako i u javnom govoru što je podrobnije analizirano u sklopu promocije brošure ¨Govorom mržnje protiv medija¨.

Kao nezaobilazni dio diskusije bila je i aktualna situacija u Ukrajini stavljajući u fokus medije i moguićnost izvještavanja iz ratom zahvaćenih područja.

Razvojem u segmentu računarstva i korištenjem društvenih mreža, ogromne su mogućnosti brzom i lakom pristupu informacija u realnom vremenu, ali isto tako i širenju govora mržnje, čemu smo svjedoci gotovo svakodnevno.

Foto: Cazin.net