U Bihaću promovisana knjiga "U trostrukom obruču- Okrug Bihać u vojnim planovima i izvještajima Srpske vojske Krajine 1994-1995",dr. Franje Jurića

promocija
U okviru obilježavanja 28. godišnjice deblokade Okruga Bihać, sinoć je predstavljena nova knjiga dr. Franje Jurića naziva „U trostrukom obruču – Okrug Bihać u vojnim planovima i izvještajima Srpske vojske Krajine 1994-1995.“

 

Radi se naučnom i istraživačkom radu koji sadrži više od 211 autentičnih i do sada nikada objavljenih dokumenata, prepiski i naredbi triju neprijateljskih vojski koje su okupirale ovaj dio BiH – Srpske vojske Krajine, Vojske Republike Srpske i Narodne odbrane osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića.  Knjiga je važna kako bi se na ispravan način razumjelo sve ono što se dešavalo tokom posljednje dvije godine rata u tadašnjem bihaćkom Okrugu.

„Knjiga  „U trostrukom obruču“ tretira razdoblje uoči rata, raspad Jugoslavije, prve višestranačke izbore u BiH i početak rata. U najvećem dijelu se bavi opsadom Okruga Bihać tokom posljednje dvije godine rata.  Njena najveća vrijednost su dokumenti Sprske vojske Krajine koji se danas čuvaju u Hrvatskom memorijalnom dokumentacijskom centru u Zagrebu. Oni se odnose na vojne provincijencije koji se odnose na Okrug Bihać 94. i 95. godine. Nadam se da će čitalačka publika moći  dešifrirati i odgovoriti na mnoga pitanja vezana za zadnji domovinski odnosno odbrambeno – oslobodilački rat“ kazao je dr. Jurić.

Prema riječima jednog od promotora dr. Albina Muslića ovakav prikaz i naučna elaboracija predstavljaju pionirski pristup autora kojeg do sada nismo imali na ovim prostorima i koji će biti  osnova za sva buduća istraživanja. Iako je analiza autentičnih i nikad objavljenih vojnih dokumenata trajala više od tri godine, knjiga „U trostrukom obruču“ dolazi u pravom trenutku, jednoglasan je stav promotora.

„U vrijeme kada  imamo neka intenzivna nastojanja za historijskim revizionizmom i prekrajanjem historije, bitno je da imamo djelo koje kroz originalne arhivske dokumente agresora na autentičan način prikazuju stanje na terenu 94. i 95. godine, a o čemu i danas svjedoče sudionici tih događaja“, kazao je u svome obraćanju Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća i promotor.

„U knjizi možemo vidjeti  koordinaciju Srpske vojske Krajine, VRS i Narodne odbrane a sve dirigirano iz Beograda. Dokazuje to arhivska građa koju je bitno koristiti jer se njome najbolje možemo boriti protiv mitova, mitomanije, laži,  izmišljanja i povijesnog revizionizma“, riječi su Gorana Mrnjavca, kustosa Muzeja  Domovinskog rata u Kninu.

Među promotorima je bio i banjalučki biskup Franjo Komarica. Kazao je da je knjiga dr. Jurića dokument važan za sve nas i generacije koje odgajamo.

Promotori su jednoglasni u svome stavu  da je novo djelo dr. Franje Jurića od izuzetne važnosti za savremenu bosanskohercegovačku, ali i hrvatsku naučnu, stručnu i opću čitalačku publiku, kako bi se na ispravan način razumjelo ovo važno razdoblje za obje države.