U Brazilu zabilježeni pacijenti zaraženi s dva soja koronavirusa istovremeno

Koronavirus
Naučnici na jugu Brazila saopćili su da su istovremeno otkrili pacijente zaražene s dva različita soja koronavirusa te su izrazili zabrinutost zbog sve većeg broja varijanti u zemlji.

 

Nova otkrića istraživači su objavili u srijedu na medicinskoj web stranici medRxiv te su istakli da će njihova studija biti prva na svijetu koja je potvrdila koinfekciju s dva soja koronavirusa.

Dva 30-godišnjaka zaražena su krajem novembra verzijom P.2 koronavirusa identifikovanom u Riju, poznatom i kao linija B.1.1.28, a istovremeno su pozitivni na drugu varijantu virusa, piše Reuters.
Njihovi su simptomi bili blagi, u jednom slučaju sa suhim kašljem, a u drugom s kašljanjem, grloboljom i glavoboljom. Nije im bila potrebna hospitalizacija.

Naučnici u Brazilu izrazili su zabrinutost da bi koegzistencija dva soja u istom tijelu mogla ubrzati mutacije novih varijanti koronavirusa.

"Ove koinfekcije mogu stvoriti kombinacije i nove varijante čak i brže nego što se događalo do sada", rekao je istraživač Fernando Spilki, virolog sa Univerziteta Feevale.

"To bi bio još jedan evolucijski put za virus", dodao je Spilki.

Novi sojevi donose rizik od veće prenosljivosti i mogućeg otpora na vakcine koje su razvijene protiv Covid-19.