U Istanbulu počeo Svjetski naftni kongres, prisutan i Tillerson

Home

U Istanbulu počeo Svjetski naftni kongres, prisutan i Tillerson


U Istanbulu je svečano otvoren 22. Svjetski naftni kongres pod nazivom "Mostovi energetike u budućnosti", koji je okupio brojne svjetske zvaničnike i predstavnike najvećih svjetskih naftnih kompanija.

Jozsef Laszlo Toth, predsjednik Svjetskog naftnog vijeća, je na ceremoniji otvaranja kazao da su izazovi s kojima se suočava naftni sektor rasli kao što je rasla i svjetska populacija, a ekonomski razvoj proizveo veliki broj potrošača. Dodao je da i u narednim decenijama nafta i prirodni gas ostaju vodeći svjetski energetski resursi.

- Sigurna i ekološki prihvatljiva buduća potrošnja energije će zahtijevati ogromne investicije, tehnologiju, najkvalitetnije ljudske resurse i superiornu etičku poslovnu praksu - naglasio je Toth.

Ovogodišnjem Svjetskom naftnom kongresu, koji se održava u Kongresnom centru Istanbul, prisustvuju mnogobrojni ugledni zvaničnici iz Turske i zemalja svijeta i predstavnici najvećih svjetskih naftnih kompanija.

Među učesnicima je i američki državni sekretar Rex Tillerson, kome je dodijeljeno najviše priznanje Svjetskog naftnog vijeća, prenose turski mediji. 

Tillerson, bivši izvršni direktor kompanije ExxonMobil u periodu od 2006. do 2016. godine, dobio je nagradu za "izuzetan doprinos industriji nafte i gasa".

Istakao je da je Turska važan partner u promociji veće energetske sigurnosti budući da se nalazi na raskršću energetskih izvora.

U obraćanju na ceremoniji otvaranja Tillerson je pohvalio hrabrost turskog naroda u odbrani demokratije od neuspjelog pokušaja vojnog puča 15. jula prošle godine. Američki šef diplomatije, kako je najavljeno,  sastat će se s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u njegovoj rezidenciji u Istanbulu. Turski predsjednik će se na kongresu obratiti danas. 

U okviru Kongresa su planirani okrugli stolovi, radne grupe, forumi i paneli na kojima će se raspravljati o konvencionalnim i nekonvencionalnim izvorima energije kao i o globalnim politikama o mogućnostima energetske efikasnosti, kvalitetnije infrastrukture i investicija u naftnom sektoru.

Tokom Kongresa, prisutnima će se obratiti brojni lideri kompanija u sektoru nafte i plina, uključujući i čelnike OPEC-a, Royal Dutch Shella, ExxonMobila i Saudi Aramcoa. Inače, Svjetski naftni kongres se smatra najvećim događajem u oblasti naftne i plinske industrije u svijetu.

Svjetski naftni kongres u Istanbulu će trajati od 9. do 13. jula.

 

(Izvor: Fena)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 10/07/2017 - 09:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top