U Kantonu Sarajevo ukupno radi 67 anesteziologa, na KCUS-u ih je bilo 52

..

Prema Godišnjem izvještaju o radu bolničkih i zdravstvenih ustanova, zaključno sa 31. decembrom 2019. godine, na KCUS-u i Općoj bolnici bilo je uposleno ukupno 67 anesteziologa.

Od tog broja, 52 anesteziologa su radila na KCUS-u odnosno Klinici za anesteziologiju i reanimaciju i drugim klinikama, a 15 u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Treba istaći da izvještaj za 2020. godinu još nije formiran, ali da je to opravdano vanrednom situacijom zbog pandemije te da se najsvježiji podaci očekuju u narednim sedmicama.

Prema izvještaju o Planu specijalizacija i subspecijalizacija u javnom i privatnom sektoru u posljednjih pet godina na KCUS-u je bilo 14 specijalizanata, a u Općoj bolnici tri.

Podsjetimo da specijalizacija traje pet godina i specijalizanti nisu uračunati u gore navedeni broj anesteziologa.

U toku 2020. godine KCUS je iskazao potrebu za još 10 specijalizanata anesteziologije, a Zavod za javno zdravstvo KS je dao pozitivno mišljenje, međutim nije poznato šta se s tim zahtjevom dogodilo u Federalnom ministarstvu zdravstva koje daje konačnu riječ.

Podsjetimo, danas je 13 anesteziologa dalo otkaz na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, nezadovoljni uslovima rada.

Razlog za otkaze je nezadovoljstvo uslovima rada, što je i kulminiralo prošlog mjeseca kada su poslali pismo rukovodstvu KCUS-a u kojem su upozorili na katastrofalne uslove rada i korištenje neadekvatnih respiratora za covid pacijente.

Federalni ministar zdravstva Vjeksolav Mandić je poručio da će zatražiti izvještaj o okolnostima zbog kojih je 13 anesteziologa napustilo KCUS.

foto: cazin.net