U martu stiglo oko 1.000 migranata u USK

migranti

U USK kanton je u samo prve dvije sedmice marta pristiglo skoro 1.000 novih migranata. U najvećem broju riječ je o ljudima koji su već bili smješteni u drugim kampovima kao što su Ušivak i drugi, ali i onima koje je Hrvatska vlast spriječila da pređu preko graničnih prelaza. 

Time se broj onih koji nisu smješteni u privremenim centrima stalno povećava dok građani u kantonu strahuju od ponavljanja situacija iz prošlih godina. 

Upravo se o tome i razgovaralo na nedavno održanoj sjednici operativne grupe za upravljanjem migracija. 

EU vlast različitim putevima pomaže našim vlastima u rješavanju migrantske krize, što je ipak nedovoljno. Dolazi ljepše vrijeme i trebamo kontrolisati migrante da ne hodaju po ulicama Bihaća i drugih gradova USK kantona, izjavljuje Mustafa Ružnić premijer USK. Na području Bosanske Krupe pokušalo je ući preko 500 migranata izjavljuju također iz policije USK. Sa područja Hrvatske vraćeno je oko 300 migranata koji su ilegalnim putem pokušali preći granice. Svi ovi migranti privremene smještaje nakon neuspjelih pokušaja pronalaze u napuštenim objektima, što naravno smeta lokalnom stanovništvu. 

Prema informacijama trenutno u kampovima USK kantona boravi oko 2.500 migranata, dok ih je isto toliko i van kampova koji nisu registrirani u kampovima. Sve to ukazuje na to da je novi migrantski val uveliko prisutan ovdje, što predstavlja dodatni izazov za kantonalne vlasti.