U nedjelju odluka o novim mjerama u Austriji?

.
Građani Austrije željno iščekuju koje mjere će biti na snazi od 24. siječnja, do kada trenutno traje treći lockdown u povijesti zemlje. Situacija s novozaraženima nije optimalna, ali dozvoljava ponovno otvaranje pojedinih životnih sfera.

Zbog novog soja koronavirusa B.1.1.7 iz Velike Britanije i sve većeg broja zaraženih ovom mutacijom virusa, ne očekuje se potpuni prestanak lockdowna. Kako saznaju ORF i dnevni list „Standard“, tek u nedjelju možemo očekivati odluku austrijske Vlade.

Očekuje se postepeno otvaranje trgovine, no nije poznato koje točno trgovine mogu otvoriti. Raspravlja se i o uvođenju obaveznog nošenja FFP2 maski umjesto platnenih maski ili običnih operacijskih maski. Podsjećamo kako je predsjednik Gospodarske komore Harald Mahrer (ÖVP) zatražio hitno otvaranje trgovina „pod cijenu nošenja FFP2 maski“. Također, razmak među kupcima bi trebao biti još veći nego prije lockdowna.

Najveći upitnik stoji iznad ugostiteljstva i hotela. Prema informacijama iz kruga vlade, ne očekuje se otvaranje ugostiteljskih objekata, a za hotele bi se mogli uvesti ‘ulazni testovi’. Turistički predstavnik ispred WKÖ-a Robert Seeber je izjavio kako izgleda da će hoteli „otvoriti 25. siječnja“.

Sportske i kulturne ustanove ostaju zatvorene sve dok ne završe školski raspusti u svim saveznim pokrajinama, što bi bio 22. veljače. Pregovori traju i oko škola, za koje je ministar obrazovanja Heinz Faßmann (ÖVP) izjavio da se učenici u školske klupe vraćaju 25. siječnja, ali samo ako situacija za virusom to dozvoli. Sveučilišta će, po svemu sudeći, biti na online nastavi i u ljetnom semestru.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig (SPÖ) očekuje kako će doći do pooštravanja mjera zbog „dramaturgije posljednjih dana“. Britanska mutacija virusa pronađena je u otpadnim vodama u Beču, a Ludwig očekuje kako bi političari trebali „djelovati na temelju znanosti, a ne na temelju sumnjivih slučajeva“.