U organizaciji Vlade RS danas obilježavanje 75 godina od Bitke na Sutjesci

Na Tjentištu će danas, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, biti obilježeno 75 godina od Bitke na Sutjesci

Na Tjentištu će danas, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, biti obilježeno 75 godina od Bitke na Sutjesci.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Odbora Milenko Savanović, ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković, delegacija Narodne skupštine RS, zatim Milenko Ristić, izaslanik člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, te lider SP-a Petar Đokić. 

Sjenima heroja Sutjeske poklonit će se i delegacija SOBNOR-a Crne Gore, sa predsjednikom Radojicom Radojevićem na čelu. 

Program počinje u 11.00 sati polaganjem vijenaca na spomen-kosturnici i centralnom spomeniku u Nacionalnom parku "Sutjeska". 

U 11.20 sati predviđeno je obraćanje zvaničnika, u 11.45 sati prigodan kulturno-umjetnički program, a u 12.30 sati ručak za sve učesnike.

Tokom Bitke na Sutjesci, koja se smatra prekretnicom u Drugom svjetskom ratu na području bivše Jugoslavije, poginulo je više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta. 

Borbe u okviru Pete neprijateljske ofanzive, operacije koju su nacisti nazvali kodnim imenom "Švarc" (Crno), su počele 15. maja, koncentričnim nastupanjem snaga sila Osovine i kvislišnških snaga NDH-a protiv glavnine snaga Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore.

Za završetak borbi uzima se juni 1943. godine na Tjentištu probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni.