U SAD-u upucana tri pal*stinska studenta, napadaču smetalo što nose kefiju i govore arapski

.
Imamo razloga vjerovati da je pucnjava motivirana time što su oni (žrtve) Arapi

Tri studenta palestinskog porijekla koja su išla na večeru upucana su i ranjena sinoć u Burlingtonu, u saveznoj državi Vermont. Šef palestinske misije u Ujedinjenom Kraljevstvu Husam Zomlot identificirao je žrtve kao Hishama Awartanija, Tahseena Ahmeda i Kinnana Abdalhamida.

Zomlot je u objavi na X-u priopćio da je svaka od žrtava nosila palestinsku kefiju kada su napadnute, iako vlasti još uvijek nisu potvrdile da je pucnjava bila motivirana mržnjom prema Palestincima. Američko-arapski odbor za borbu protiv diskriminacije smatra da je upravo porijeklo studenata motiviralo napadača da otvori vatru, prenosi Guardian.

 

"Imamo razloga vjerovati da je pucnjava motivirana time što su oni (žrtve) Arapi. Tri žrtve su nosile kefije i govorile arapski. Muškarac je vikao i maltretirao žrtve", stoji u objavi Odbora. Vlasti su saopćile da su tri osobe upucane jučer u blizini kampusa Univerziteta u Vermontu nešto prije 18:30 po lokalnom vremenu.

Nudi se nagrada za korisne informacije o počinitelju

Žrtve su odvedene u medicinski centar Univerziteta u Vermontu na liječenje. Policija još uvijek nije objavila informacije ko je osumnjičen za pucnjavu. Vlasti su zamolile građane da izbjegavaju lokaciju na kojoj se dogodio incident. Vijeće za američko-islamske odnose nudi nagradu od 10.000 dolara za bilo kakvu informaciju koja bi dovela do hapšenja i kaznenog progona počinitelja zločina.

Lokalna podružnica vijesti CBS-a Channel Three također je potvrdila da su sve tri žrtve pucnjave palestinskog porijekla, ali nije ih imenovala. Škola sa Zapadne obale Ramallah Friends School je u objavi na Facebooku navela imena žrtava i potvrdila da je riječ o njezinim bivšim maturantima.

"Upućujemo svoje misli i molitve njima i njihovim porodicama za potpuni oporavak, posebno uzimajući u obzir ozbiljnost povreda - budući da je Hisham upucan u leđa, Tahseen u prsa, a Kinnan s lakšim povredama. Iako nam je laknulo kad znamo da su živi, ostajemo zabrinuti oko njihovog stanja", poručili su.

"Rođak mi je upucan u leđa dok je šetao sa svojim prijateljima"

Basil Awartani objavio je na X-u da je njegov rođak Hisham Awartani jedna od žrtava pucnjave i dodao da je napad bio zločin iz mržnje. Ustvrdio je da su žrtve bile ciljane jer su govorile arapski i nosile kefije.

"Moj rođak Hisham je upucan u leđa dok je šetao sa svojim prijateljima u Burlingtonu jer je jednostavno nosio kefiju i govorio arapski. Opasna retorika američkih stručnjaka i političara, kao i stalna dehumanizacija Palestinaca ima stvarnu životnu cijenu", napisao je.

Optužbe o okolnostima pucnjave dolaze usred izvještaja o porastu islamofobije i antisemitizma u SAD-u nakon što je u listopadu u Gazi izbio rat Izraela i Hamasa.

 

 

Foto: X: Husam Zamlot