U Sarajevu promocija knjige ‘Dunjalučki kahari’ krajiške književnice Aide Begić

,

Aida Begić, književnica, aktivistica i društvena radnica iz Sanskog Mosta večeras je u Sarajevu, u sali općine Novi Grad promovirala svoju knjigu Dunjalučki kahari.

Knjiga ima 28 priča i to je simbolika na 28 godina provedenih u braku.

Promotorica knjige je bila još jedna Krajiškinja, rodom iz Cazina, veoma aktivna spisateljica Kadifa Tahirović- Murajičić.

“Teške su ovo priče, trgane džigere i svaka priča počinje ajetom iz Kur’ana. U tome sam našla snagu. Nema predaje, život je borba.

Ja sam odlučila da upravljam situacijom. Glavni lik u knjizi je moja duša. Nije samo za čitanje- odavde se treba izvući pouka i poruka”- kaže Aida.

“Moramo biti podrška jedne drugoj. Unutarnjom snagom žana je jača od muškarca. 42 puta veću bol od smrtne podnese žena kad se poradja, medicinski je dokazano.

I zato, pričaću do Sudnjeg dana. Razvedena žena je na stubu srama i nije nigdje dobrodošla.

Govoriću u ime svih razvedenih žena. Mlada je ona dobra snaha koja je svakome dobra. Govorimo o diskriminaciji hidžaba u BiH i ima je puno.

“Ja sam ostavljena nakon dugo godina u braku, radi hidžaba. Imamo puno organizacija, Merhameta, Rejjana itd, ali nema podrške. Zato ja želim da 10 posto od ove knjige doniram za žene razvedene pod hidžabom.

Teško u našoj BiH žive žene razvedene- konstantno su pod osudom. Dok sam voljela svoga supruga ja mu nisam nikad rekla NE. Prvi put je to bilo kad je tražio od mene da skinem hidžab, kad smo otišli u Njemačku. Ne možeš cijeniti moje, ako ne znaš cijeniti svoje.”- zaključila je Aida Begić.

Krajem godine planirano je objavljivanje naredne knjige Hidžabovana i to je nastavak na ovu knjigu Dunjalučki kahari, Aide Begić.

Foto:Cazin.net