U sklopu sajma "EKOBIS 2021" održan okrugli sto na temu krivotvorenja meda

.

U sklopu sajma „EKOBIS 2021“održan je i okrugli sto na temu „Kontrola kvalitete meda, utjecaj na zdravlje meda i pčelinjih proizvoda, apiterapija i apiturizam“. 


Na ovom skupu razgovaralo se nažalost i o vrlo čestoj pojavi krivotvorenja meda. Upravo s ciljem sprječavanja ovakvih pojava između Apiterapijskog društva i Poljoprivrednog zavoda USK potpisan je sporazum o saradnji. Zavod ima opremljen laboratorij za analizu meda ali je njegov nadzor u nadležnosti kantonalne Uprave za inspekcijske poslove.


Između ostalog i danas je potvrđeno da spoj struke i prakse u svakom pogledu može odgovoriti na mnoga pitanja ali i nedoumice koji građani imaju kada je u pitanju apiterapija. Liječenje koje se provodi inhaliranjem zraka iz košnica prije nekoliko godina, prvi su mogli koristiti građani Bihaća, da bi se s vremenom u to uključili i turisti koji su tokom ljeta boravili u USK. Pčelar Armin Nuhanović prvi je krenuo s jednom api-komorom da bi nakon nekoliko sezona došlo i do osnivanja prvog apiterapijskog društva.