U subotu se A-SDA ujedinjuje sa NBL

Mmm

Ono što se zadnjih sedmica šaputalo i špekulisalo, sada se i obznanjuje- vladajuća stranka u Cazinu A-sda se ujedinjuje sa drugom lokalnom strankom iz Starog Grada Sarajevo NBL i mijenjaju ime u NES- Narodni evropski savez. 

Lideri ove dvije stranke i dva načelnika općina - Cazin i Stari Grad, imaju dužu saradnju iz proteklog perioda koja se najjasnije ogledala u međusobnoj razmjeni biračkih odbora na izborima- tako što su kandidirali po jednu osobu na listu i dobili pravo na popune biračke odbore u ime tih stranaka. 

U Cazinu je na zadnjim izborima NBL dobio 1 glas, a  “njihov” kandidat na listi Bašić Zemir 0 glasova, dok je u Starom Gradu Sarajevo, A-sda osvojila 19, a “njihov” kandidat Musakadić Anel 10 glasova, podaci su iz Centralne izborne komisije. 

Zanimljivo je da su ove dvije općine u samom vrhu u BiH po prijavama stranaka za učešće na izborima koje su tu bile fiktivno, jer su osvajale po 0 ili 1 glas, ali su služile da osiguraju kontrolu biračkih odbora za vladajuće stranke, u ovom slučaju ove dvije koje se ujedinjuju A-sda i NBL. 

Za ideju o okrupnjavanju političke scene u BiH potreba postoji odavno, ali bi ona trebala biti na jasnim programima i viziji za suštinsku promjenu. Afere prodaja i lažne diplome, hapšenja visokih kadrova i predaja biračkih odbora u Srebrenici SNSD-u koje su potresale vladajuću cazinsku A-sda i masovno osipanje kadrova iz Hadžibajrićevog NBL-a, iz općina u BiH, ali i Skupštine KS gdje je ostao bez ijednog zastupnika su težak teret kojim su se nosile ove stranke u zadnje vrijeme i ostaje da vidimo da li će činom ujedinjenja smoći snage zaustaviti ove negativne trendove i moći okrenuti novi list. 

Ogreševiću će to biti treća stranka, nakon SDA i A-sda, a Hadžibajriću peta, koji je bio kadar SDA, pa Radončićevog SBB-a, zatim nezavisni kandidat, pa onda kadar Nezavisne bosanskohercegovačke liste NBL. 

Kongres osnivanja nove stranke je zakazan za subotu, 27. februara, a kako saznajemo održaće se u Sarajevu, u hotelu Hils.