Tragedija u Istanbulu: U urušavanju zgrade poginulo devet članova porodice

U urušavanju zgrade u istanbulskoj četvrti Kartal poginulo je najmanje 17 osoba, a prema informacijama do kojih je došao novinar AA, u nesreći je smrtno stradalo čak devet članova iste porodice, javlja Anadolu Agency (AA).

U Istanbulu je danas upriličen ispraćaj za žrtve nesreće u Istanbulu, odnosno urušavanja zgrade u četvrti Kartal, koje se desilo u srijedu. Ispraćaju i klananju dženaza-namaz prisustvovao je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Jedan od najbolijih podataka u vezi sa ovim tragičnim događajem jeste da je u urušavanju zgrade nestala jedna kompletna porodica, a riječ je o devet članova porodice Alemdar. U urušavanju zgrade smrtno su stradali Gokay Alemdar (22), Mustafa Alemdar (48), Saime Alemdar (89), Ecrin Naz Alemdar (11), Erdogan Alemdar (52), Eslem Alemdar (19), Safiye Alemdar (70), Safiye Alemdar (45) i Ayse Alemdar (46).

Image

Dženaza-namaz u Istanbulu predvodio je predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ali Erbas, a prisustvovao je i član porodice Halil Ibrahim Alemdar, koji je preživio urušavanje zgrade.

Osim turskog predsjednika Erdogana, prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar finansija Berat Albayrak, ministar okoliša i urbanizma Murat Kurum, ministar zdravstva Fahrettin Koc, guverner Istanbula Ali Yerlikaya, gradonačelnik Istanbula Mevlut Uysal i brojni građani Istanbula.

U četvrti Kartal, u azijskom dijelu Istanbula, u srijedu poslijepodne urušila se sedmospratnica, dok je u njoj bilo 30 stanara. Na mjesto urušavanja zgrade stigle su brojne policijske, ambulantne i vatrogasne ekipe. Iz sigurnosnih razloga evakuisane su zgrade u okolini, nastavlja se pretraga ruševina.