U USK raste potreba za stručnim zanimanjima, ali prosvjetarima sve manje isplativo

škola
Obrazovni sistem u Unsko-sanskom kantonu, s posebnim naglaskom na Sanski Most, suočava se s brojnim izazovima koji potkopavaju njegovu funkcionalnost i kvalitetu. Decenijama je ovaj kanton imao problem tehnološkog viška nastavnog kadra, no paradoksalno, situacija se sada okrenula, a suočavaju se s nedostatkom kvalifikovanih prosvjetnih radnika, posebno za stručna zanimanja.

 

Glavni razlog za ovu promjenu leži u ubrzanom trendu migracija. Veliki broj prosvjetnih radnika napustio je svoje poslove u potrazi za boljim životnim uslovima u inostranstvu. Osim toga, privatni sektor danas nudi znatno veće plate u odnosu na obrazovni sektor, što dodatno otežava zadržavanje i privlačenje kvalifikovanih nastavnika.

Jedna od ustanova koja se suočava s ozbiljnim problemima zbog nedostatka kadra je Mješovita srednja škola u Sanskom Mostu. Nedostatak nastavnika, posebno u medicinskom smjeru i ekonomiji, prisilio je školu na razmatranje mogućeg ukidanja pojedinih programa. Ovo je posebno zabrinjavajuće jer su ti programi izuzetno traženi na tržištu rada.

U Gimnaziji u Sanskom Mostu takođe postoje slični problemi s nedostatkom predavača za određene predmete poput latinskog jezika i psihologije. Osim toga, s obzirom na to da se mnogi profesori približavaju penziji, postoji zabrinutost da će se problemi s kadrom pogoršati u budućnosti.

lako je tehnološki višak prosvjetnih radnika nekada bio glavni problem, sada je sve manji broj učenika u školama postao jednako zabrinjavajući problem. Ovo opadanje broja učenika stvara dodatni pritisak na obrazovni sistem i može rezultirati zatvaranjem škola ili smanjenjem ponude programa.