U USK stigle 762 doze Pfizer-Biontech vakcine

Vakcine
Prema riječima Zarina Mulabdić, direktorice Zavoda za javno zdravstvo USK-a proteklom periodu u USK je dopremljeno 1.000 doza vakcina AstraZeneca protiv koronavirusa i sve su utrošene.

 

U Unsko-sanski kanton danas je stiglo 762 doza Pfizer-BioNTech vakcine i već je počelo raspoređivanje po zdravstvenim ustanovama u Kantonu.

Vakcine su namijenjene zdravstvenim radnicima koji nisu obuhvaćeni prvom isporukom  AstraZeneca vakcine, a tamo gdje je to urađeno vakcinu bi trebale dobiti ostale rizične kategorije građana.

Do sada je u Kanton dopremljeno 1.000 doza vakcina AstraZeneca protiv koronavirusa i sve su vakcine utrošene, kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK, Zerina Mulabdić.

Plan vakcinacije postoji, a vakcinacija će se odvijati prema prioritetima shodno planu vakcinacije i ovisit će o količini vakcine odnosno o njenoj raspoloživosti. Proces prijave stanovništva za vakcinaciju je u toku, a u ingerenciji je zdravstvenih ustanova Kantona, ističu iz Zavoda za javno zdravstvo USK.

Kako navode, prema informacijama i uputama s federalnog nivoa, država će osigurati dovoljnu količinu vakcine, te USK-a shodno toj informaciji za sada neće ići u direktnu nabavku vakcine za stanovništvo.