Učenici Medicinske škole Bihać učestvuju na projektu “Ja građanin”

Jjj

Na naš portal javili su se učenici srednje Medicinske škole iz Bihaća sa željom da prenesemo njihov projekt i temu ravnopravnost spolova - Žena žrtva modernog doba. 
 

Svakako pročitajte njihov tekst i zalaganje za odlični temu današnjice.

 

”Učenici smo IIIa razreda, Medicinske škole Bihać. U toku je Civitas projekat "Ja građanin" te smo kao temu odabrali problem koji je prisutan u našoj zajednici, a to su spolne neravnopravnosti. Također dotakli smo se i povećanog nasilja nad ženama posebno za vrijeme pandemije koje se znatno povećalo. Pored toga neophodno je bilo osvrnuti se na položaj žene u društvu, učešće žene u javnom i političkom životu te njihov položaj na tržištu rada. 
Veoma je bitno da se žena u savremenom dobu izbori za svoj položaj i svoja prava. 
Dovoljno su sposobne i hrabre da započinju svoje uspjehe od nule te da uzdignute glave na visokim pozicijama na tržištu rada pometu konkurenciju i ostvare uspjeh. 
Imaju pravo da slobodno koračaju kroz život bez straha od neuspjeha, otkaza, nasilja, neželjenih trudnoća...
Nasilje se mora prijaviti!!! I svaka žena ima pravo bez srama i stida da progovori o tome. A mi smo svi tu, da budemo pored tih žena jer one nisu same. Želimo im biti podrška i tračak nade kada žena pomisli da joj niko neće povjerovati, da joj niko neće pomoći ili da nakon tog otkaza neće više naći posao. Tu smo da im pružimo ruku i ohrabrimo ih. 
Želimo osvijestiti institucije da "žena" modernom dobu znači mnogo, te da trebaju pružiti zaštitu i pomoć nježnijem spolu. 
Želimo osvijestiti muški rod da NE ZNAČI NE, želimo osvijestiti poslodavce da trudnoća neće umanjiti vrijednost, mogućnost i sposobnost žene te da je otkaz najgora opcija jer žena ima pravo da osnuje porodicu i da ima posao. 

Ovim putem želimo da nam se pridružite i podržite sve žene. Bez obzira da li se radi o nasilju ili diskriminaciji, pomozite nam da ih ohrabrimo. Zapratite našu instagram stranicu @zrtva_modernog_doba i podržite naš rad ✊🏻
Hvala vam na izdvojenom vremenu.“