Uhapšen na Izačiću zbog krijumčarenja migranta

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, 26. decembra 2019. godine, u dva odvojena slučaja, spriječili su krijumčarenje troje stranih državljana afroazijskog porijekla.

Naime, na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod na izlasku iz BiH, u prtljažnom prostoru autobusa otkrivene su dvije maloljetne osobe koje su izjavile da dolaze iz Alžira i Somalije. 

U vezu sa ovim krijumčarenjem dovode se bh. državljani, odnosno vozači autobusa koji je prometovao na relaciji Istočno Sarajevo – Beč. Pripadnici GPBiH nastavljaju daljnji rad na slučaju.  

Drugi slučaj otkriven je na prijelazu Izačić, također, na izlasku iz BiH, kada je u prtljažniku vozila Opel Zafira, italijanskih nacionalnih oznaka, otkriven strani državljanin koji je izjavio da dolazi iz Egipta.

Vozilom je upravljao državljanin Slovačke Republike. 

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH lišen je slobode, i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje osoba“, 27. decembra 2019. predat tužiocu Tužilaštva BiH. Vozilo, novac u raznim apoenima i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti. Nad troje krijumčarenih stranih državljana daljnji rad nastavili su pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH.

Lišeni slobode prema potragama

Službenici Jedinice granične policije Kamensko, 26. decembra 2019., lišili su slobode M.F. (1993.), državljanina BiH. Graničnim provjerama utvrđeno je da je za njim Policijska uprava Travnik raspisala potragu zbog krivičnog djela „razbojništvo“. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Kamensko i predat službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona. Istoga dana, na ulasku u našu zemlju na prijelazu Brod lišen je slobode A.H. (1965.) jer je za njim Policijska stanica Teslić raspisala potragu zbog krivičnog djela „zloupotreba službenog položaja“. Državljanin BiH i Republike Hrvatske predat je službenicima PS Teslić.