Uhapšeni muž i žena iz Bihaća: SIPA u dvije kuće pronašla migrante, drogu i oružje

N

Dana 17.11.2023. godine u vremenu od 12,20 do 15,00 sati pripadnici Sektora kriminalističke policije su uz suradnju sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA) – Regionalni ured Banja Luka izvršili pretres pokretne i nepokretne imovine koju koristi B. A. rođen 1966. godine iz Bihaća. 
  U pretresnim radnjama su asistirali pripadnici policijske stanice Bihać i Jedinice za specijalističku podršku MUP-a USK te je tom prilikom pronađena određena količina zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Kannabis sativa L“, digitalna vaga za precizno mjerenje, 7 komada nepoznatih tableta, 2 metka nepoznatog kalibra, 10 pasoša i četiri lične karte i jedna vozačka dozvola na imena državljana R Turske, jedan pasoš na ime državljanina NR Kine, jedan pasoš na ime državljanina R Hrvatske kao i 14 lica stranih državljana (migranata) i to 7  državljana Afganistana i 7 državljana Pakistana.
   Istovremeno je izvršen i pretres objekta u naselju Brekovica, također vlasništvo B. A. te je tom prilikom pronađena jedna automatska puška M-70, šest spremnika za municiju sa 169 komada metaka kalibra 7,62 mm, jedna puška M-59 i jedan ručni raketni bacač (zolja) M-80 kalibra 60 mm.
   Nakon upoznavanja sa činjenicama postupajuća tužiteljica Tužilaštava USK je konstatirala da se u opisanom događaju stiču obilježja bića krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, krivičnog djela „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ u sticaju sa krivičnim djelom „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“, te naredila lišenje slobode i zavođenje kriminalističke istrage nad B. A. kao i njegove supruge B. M. rođene 1978. godine iz Bihaća.
   Nakon provedene kriminalističke istrage B. A. je predan na dalje postupanje nadležnom tužilaštvu na čiji je zahtjev, Sudija za prethodni postupak navedenom licu odredio jednomjesečni pritvor.
   Istraga je toku.