Ukrajina i Rusija navodno složile mirovni plan, sastoji se od 15 tačaka

.
Rusko-ukrajinski sporazum bi trebao uključivati i vojno-sigurnosna jamstva saveznika poput SAD-a, Velike Britanije i Turske, a Kijev bi smio i dalje zadržati svoju vojsku

Ukrajina i Rusija postigle su značajan napredak u okvirnom mirovnom planu od 15 tačaka, uključujući prekid vatre i rusko povlačenje ako Kijev proglasi neutralnost i prihvati ograničenja svojih oružanih snaga, piše "Financial Times" koji se poziva na tri izvora u pregovorima.

Ukrajinski zvaničnici su skeptični u pogledu ruskih obaveza i zabrinuti su da Moskva kupuje vrijeme da pregrupiše svoje snage i izvrši ofanzivu.

Predloženi sporazum, o kojem su ukrajinski i ruski pregovarači prvi put u cijelosti raspravljali u ponedjeljak, uključivao bi odricanje Kijeva od svojih ambicija za pridruživanjem NATO-u i obećanje da neće ugostiti strane vojne baze ili oružje.

Rusko-ukrajinski sporazum bi trebao uključivati i vojno-sigurnosna jamstva saveznika poput SAD-a, Velike Britanije i Turske, a Kijev bi smio i dalje zadržati svoju vojsku. Prema sporazumu, Kijev bi morao i osigurati jednakopravnost korištenja ruskog jezika u Ukrajini.

Viši savjetnik ukrajinskog predsjednika i glavni pregovarač Mihailo Podoljak (Podolyak) rekao je za "Financial Times" da bi svaki dogovor uključivao povlačenje ruske vojske sa teritorija Ukrajine.